Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Thijs Rondhuis Olympia’s 3M Tour staat open voor verandering

Thijs Rondhuis Olympia’s 3M Tour staat open voor verandering

Maandag 11 mei 2015

Interviews - De oudste etappekoers van ons land op de kalender houden was geen eenvoudige opgave, maar dinsdag start Olympia’s 3M Tour voor de 63e keer. De nieuwe organisatie onder leiding van Danielle Lissenberg-Bekkering en Thijs Rondhuis bouwt verder op de traditie, maar staat open voor verandering. “Maar wel in overleg met de andere belanghebbenden van deze ronde” zegt Rondhuis.

Aan het einde van het vorige wegseizoen liet de KNWU weten Olympia’s Tour niet meer op de kalender te plaatsen, in november werd de stichting achter de ronde failliet verklaard. Bijna alle betrokkenen bij de vorige ronde schoten daar geld bij in, renners, teams, de wielerbond, toeleveranciers en zelfs vrijwilligers die hun eigen onkosten voorschoten. De redding kwam voor velen uit onverwachte hoek. “Toen Danielle en ik contact hadden over het overnemen van de organisatie van deze ronde, waren we beiden enthousiast. Ook KNWU-directeur Huib Kloosterhuis bleek met ons op één lijn te zitten.  Het plaatsen van de wedstrijd op de internationale kalender door de KNWU was een eerste stap, wij hebben van de curator van de failliete stichting de naam Olympia’s Tour gekocht . Daarmee vervolgen we wel de traditie, maar hebben we geen enkele juridische band met de oude stichting en zijn dus ook niet aansprakelijk te stellen voor hun schulden.”

3M Hoofdsponsor

Pas na het zoeken van etappeplaatsen werd contact opgenomen met 3M, een sponsor die bij de bond al had aangegeven als hoofdsponsor te willen dienen. Rondhuis: ‘Maar een bedrijf als 3M kun je niet een vaag plan voorschotelen, we wilden richting hen concreet invulling geven aan de ronde.  Gelukkig konden we – ondanks andere kapers op de kust – Reuver, Gendringen en Rijswijk overhalen om opnieuw als etappeplaats in onze ronde te fungeren, later vonden we met Assen, Ureterp, Diegem, Delft en Rijswijk nieuwe gemeenten, die ook vertrouwen in onze organisatie hadden. Toen de zaak ook met 3M was beklonken, was Olympia’s Tour pas echt gered.”

Eigen team

Lissenberg-Bekkering en Rondhuis kozen er bewust voor om met een eigen team de schouders onder de ronde te zetten. “Het team van de NWV Groningen heeft al  ruim vijf jaar ervaring met het organiseren van wedstrijden, tien tot twintig wedstrijddagen in het jaar, nationaal en internationaal. Het is een goed op elkaar ingespeeld team waarmee we onder meer de Energiewacht Tour in goede banen leiden. Maar het is ook belangrijk dat aan niemand van ons nog iets van de oude organisatie kleeft, we zijn een nieuwe organisatie van een vertrouwde ronde, dat geeft minder scheve gezichten in het land.”

Overgangsjaar

Rondhuis ziet Olympia’s 3M Tour 2015 nadrukkelijk ook als een belangrijk overgangsjaar. “We willen de komende week onze oren ook bij de ploegleiders te luister leggen, wat zijn de behoeften, hoe denken zij over de toekomst van onze ronde? Want die toekomst moeten we borgen vanaf de editie 2016. Er zijn twee belangrijke aspecten. De ronde wordt gezien als kweekvijver voor nieuwe profs, als wedstrijd voor talenten.  Moeten we daar ook een leeftijdsgrens aan koppelen, voor renners onder de 23 of onder de 25 jaar? Het is een optie, maar alleen als alle partijen daar achter staan. Een ander item is de plaats op de kalender. Op dit moment is er veel concurrentie op de internationale kalender in mei. We willen de traditie niet zomaar overboord gooien, maar staan er wel open voor om de ronde te verplaatsen naar bijvoorbeeld september, waar het rustiger is. Maar ook hier is het van belang dat ook de teams dat zien zitten. We hebben kwalitatief een sterk veld dit jaar, de buitenlandse deelname is met de komst van het BMC Development Team, de talenten van Lotto-Soudal en de Russiche selectie sterker dan vorig jaar. Ook de Nederlandse teams zijn de ronde grotendeels trouw gebleven. Maar in de toekomst zouden we wel een groter veld willen met nog sterkere teams, zodat we echt weer een gerenommeerde etappekoers zijn, waar talentvolle opvolgers van renners als Dylan van Baarle en Taylor Phinney naam kunnen maken.”

Deelname met zeven renners per ploeg zou ook dan waarschijnlijk het geval zijn. “We willen proberen te voorkomen dat teams van klassementsrenners of sprinters teveel controle kunnen uitoefenen, een man minder kan daarbij een wapen zijn om een open koers te houden.”

Foto: © Sportfoto



Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl