Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

'Als je de Tour niet hebt gereden, deel 2' (Recensie)

Donderdag 18 december 2014

Blog - Eind november werd in Tourstad Utrecht het tweede deel van de trilogie ‘Als je de Tour niet hebt gereden…’ gepresenteerd. Wethouder Jeroen Kreijkamp overhandigde Jos Schipper en Theo de Rooij - twee renners die niet alleen in dit tweede deel figureren, maar ook nog eens afkomstig zijn uit de provincie Utrecht - het eerste exemplaar. Maar liefst 468 dichtbedrukte en rijk geïllustreerde pagina’s telt dit tweede luik van het magnum opus van Fred van Slogteren (76).

Het eerste deel verscheen eind 2013 en ging over de periode 1936-1971. Dit tweede boek behandelt de periode 1970-1990. En dat maakt het lezen extra aantrekkelijk omdat deze twintig jaar toch gerust als dé grote bloeiperiode van het Nederlandse cyclisme beschouwd mag worden. Er waren zeven grote merkenteams actief, waaronder TI Raleigh, Frisol, PDM, Panasonic, Kwantum Hallen en SuperConfex. En er deden 65 Nederlandse renners mee aan de Tour de France. Joop Zoetemelk zorgde - precies in het midden van dit tijdperk, in 1980 – voor de grote apotheose door als tweede landgenoot na Jan Janssen (1968) de Tour te winnen. Geen wonder dat dit boek zo dik is en dat het leest als één groot succesverhaal. Ik doe een greep uit de renners die aan bod komen naast Joop Zoetemelk: Fedor den Hertog, Gerrie Knetemann, Cees Priem, Hennie Kuiper, Jan Raas, Roy Schuiten, Henk Lubberding, Johan van der Velde, Leo van Vliet, Peter Winnen, Adrie van der Poel, Steven Rooks, Maarten Ducrot en Jelle Nijdam. Op Schuiten na allemaal goed voor op zijn minst één ritzege in de Tour, wat een weelde!

Maar bijna nog leuker om te lezen zijn de portretten van inmiddels bijna vergeten renners als Henk Poppe (winnaar van een rit op Britse bodem), Albert Hulzebosch (in 1974 na 9 ritten naar huis en al op zijn 27ste jaar gestopt als renner; in 2009 beklom hij als 60-jarige de Mont Ventoux), Harrie van Leeuwen (in 1972 na 13 ritten naar huis en op oudjaarsdag 2009 op 54-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker overleden) en Ben Janbroers (de robuuste Amsterdammer die in 1973 uit de Tour werd gezet omdat hij zich aan een auto had vastgeklampt). Het boek leest als een trein en is een eerbetoon aan alle renners die erin geslaagd zijn om – al is het soms maar voor een handvol etappes – zich te onderscheiden in het Gotha van de wielersport, de Tour de France.

Want als je de Tour niet hebt gereden, dan ben je toch niet echt wielrenner geweest. Dat is niet alleen de stelling van Fred van Slogteren, maar ook het strenge oordeel dat wielrenners zelf (en over zichzelf) vellen. In zijn voorwoord haalt Van Slogteren één zo’n ongelukkige voor het voetlicht: Hans Daams. In 1986 zou de Brabander voor PDM zijn debuut maken in La Grande Boucle, maar nadat hij in de Ronde van Zweden last kreeg van hartritmestoornissen viel zijn droom in duigen. De Tour ging aan hem voorbij. Het overkwam nog zoveel andere goede renners, maar niet de 85 renners die dit boek haalden. Zij hadden meer mazzel en staan nu voor eeuwig te pronken in dit gouden boek van de wielersport.

Als je de Tour niet hebt gereden…
Uitgeverij Sylfaen (Lobith, 2014)
ISBN 978-94-6217-067-4; Prijs: € 24,95
Het derde deel komt uit in juni 2015, vlak voor de start van de Tour.



Eerder...

Blog Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl