Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Klassiek en uniek, het Concor 50 Eroica zadel

Vrijdag 27 september 2024

Products - Zeg je Italië, dan zeg je passie voor fietsen. En dan hebben we het niet alleen over prachtige koersen maar ook over de Italiaanse fabrikanten van fietsen en toebehoren.

De Italiaanse fietsindustrie staat wereldwijd bekend vanwege de kwaliteit. Komt het uit Italië, dan is het goed. Italiaanse fietsmerken voeren al jaren de boventoon, Italiaanse fietskleding is vanwege de uitmuntende kwaliteit favoriet. En met een fietszadel uit Italië zit je helemaal altijd goed.

Een van die fietszadelmerken is Selle San Marco. Het merk wordt in1935 opgericht door de voormalige straatveger Luigi Girardi uit Rossano Veneto. Girardi merkt dat de kwaliteit van de bestaande fietszadels te wensen laat. Ze slijten veel te snel. Girardi leent 100 lire en begint versleten zadels op te knappen met stof van oude militaire kleding. De verbeterde zadels slaan aan en in 1940 opent hij een fabriek met 40 medewerkers begint Selle San Marco zadels te verkopen naar eigen ontwerp.

Het merk is niet meer weg te denken in de wereld van het wielrennen. En dat heeft zeker te maken aan het uniek ontwerp van het Concor Supercorsa zadel. Het eerste exemplaar van dit zadel, dat zijn vorm en naam heeft te danken aan het supersonische Concorde vliegtuig, verlaat de fabriek in 1974 en jaagt letterlijk een schok door de wielerwereld. De aerodynamische vorm wordt de nieuwe norm.

Vijftig jaar later is het zadel nog immer geliefd, nieuwe versies van het zadel rollen nog steeds van de band. Reden om dat te vieren met een 'limited edition' van de Concor. En daarvoor is gekozen voor een unieke samenwerking met Eroica, het wereldberoemde wielerevenement waar deelnemers op klassieke fietsen over de strade bianche door Toscane rijden.

Een unieke en passende samenwerking natuurlijk, deelnemers rijden op stalen fietsen van voor 1987. Fietsen die in die tijd vaak al voorzien waren van een Concor zadel. Ik spreek uit ervaring, mijn allereerste racefiets, een Batavus Professional uit 1985, had een wit 'suede' leren Concor zadel.

Dat de Concor zadels zo populair waren en zijn is niet zo gek. Elk zadel wordt handgemaakt van echt leer met een stalen rail. Het gebruik van echt leer brengt met zich mee dat elk zadel uiteindelijk een eigen look krijgt, gevormd door het zitvlak van de berijder. In de vijftig jaar dat het zadel geproduceerd wordt, is het verschenen in verschillende kleuren. Zwart, wit en bruin in de jaren zeventig, in een scala van primaire kleuren in de jaren tachtig.

De Concor Supercorsa is een fantastisch zadel. De eerder genoemde Batavus Professional uit 1985 maakt nog steeds in de collectie en het witte Concor zadel zit nog steeds als gegoten. Het is niet een zadel om op je carbon racemonster te zetten, de Concor hoort echt bij een echte stalen retro fiets. De 'limited edition Eroica' komt op een oude, uit een erfenis verkregen, Italiaanse Benotto. En wie weet rij ik daar een Eroica mee!

Gewicht: 300 gram

Afmetingen: Lengte 1 140/breedte 265 mm

Rail: carbon/ziverkleurig staal

De Concor Supercorsa €124,90 en is verkrijgbaar via deze link.



Eerder...

Products Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl