Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Lekke band? Dat los je eenvoudig op!

Woensdag 25 september 2024

Products - Je bent lekker aan het fietsen en dan opeens rij je lek. Balen, het is altijd weer een hoop geklooi. Het wiel moet eruit, de buitenband moet van de velg en als je de lekke binnenband eindelijk verwijderd hebt, dat moet het hele proces weer andersom. Gedoe om de nieuwe binnenband goed in de buitenband te krijgen en die op z'n beurt weer op de velg zien te krijgen. En dan zul je altijd zien dat die nieuwe Conti 5000 band echt wel heel strak om de velg zit en je met gebroken nagels blijft zitten.

Dat kan beter! CyclingOnline.nl onderzocht enkele producten die het hele gedoe rondom een lekke band vereenvoudigen.

Tunap Pechspray - laat de lekke band maar lekker zitten

Met inmiddels 50 jaar ervaring heeft het in Wolfratshausen (Duitsland) gevestigde bedrijf een  ingenieuze oplossing bedacht om snel weer verder te kunnen fietsen, de pechspray. Een busje waarmee je kleine gaatjes dicht en tegelijkertijd je band oppompt. Even schudden, het ventiel opendraaien, het slangetje op het ventiel draaien en spuiten maar. In het busje zit een soort van latex dat onder druk in de binnenband wordt gespoten. Draai het wiel een paar keer rustig rond en laat de Tunap pechspray z'n werk doen. Door de druk kruipt de latex door het lek en stolt.

Het gat is gedicht en je kunt weer verder. De pechspray is geen definitieve oplossing, het is wel aan te raden om, eenmaal thuis, alsnog een nieuwe binnenband te monteren. De pechspray, is net als de andere Tunap-producten gefabriceerd met milieuvriendelijke producten.

De prijs voor dit gemak is €12,95

Bestel het hier 

Rehook Tyre Glider - een band afnemen is een makkie

Heb je geen pechspray bij je of is het gat in je band te groot, dan zit er niets anders op en moet er een nieuwe binnenband op. En dus moet de buitenband eraf. Om het gedoe met bandenlichters voor te zijn het het Britse Rehook de Tyre Glider op de markt gebracht. Het is een 3D geprinte bandenlichter die het afnemen en opleggen van banden terugbrengt tot een 'piece of cake'. 

De Tyre Glider is een bijzonder stukje driehoekig kunststof. Om de band af te nemen plaats je de hevel aan de vierkante zijde van de tool onder de buitenband, vouw 'm om totdat de bovenkant de velg raakt en duw de tool van je af. Draai het wiel totdat de band helemaal los is. Het kan wat moeite kosten als je een hele strakke band hebt, maar het gaat lukken.

Opleggen is net zo eenvoudig, draai de tool zodat de rechte lange zijde met het bolletje naar voren steekt, haak de Tyre Glider in de wielrand en druk het van je af. Draai het wiel net zolang totdat de hele band er weer op zit. je zult merken dat het zonder al te grote problemen gaat.

De Tyre Glider is bedacht door de man die ook de Rehook bedacht. Deze Wayne Taylor kwam eens te laat bij een vergadering omdat de ketting van zijn fiets er onderweg af liep. De enige manier om de ketting er weer op te krijgen was met de handen en weer onderweg naar de vergadering bedacht Taylor een tool om de ketting van een fiets zonder vieze handen weer op de kettingbladen te leggen.

Taylor begon de tool op kleine schaal te produceren. Toen de vraag steeg was er geld nodig om uit te breiden. Het tv-programma Dragons' Den bood hem de kans om een geldschieter te vinden. De investeerders waren razend enthousiast en Taylor sloot een mooie deal. De investering maakte het mogelijk dat de Tyre Glider ontwikkeld kon worden.

De Tyre Glider kost €17,95

Revoloop - een goede binnenband hoeft niet zwaar te zijn.

Waar laat je de reserve binnenbandjes als je gaat fietsen? Gepropt in een zadeltasje of achterin de zak van je wielershirt? De conventionele binnenband neemt een hopp ruimte is. Dat is anders met de ' plastic Fahrradschläuche' (binnenbanden) van het Duitse Revoloop. Die zijn gemaakt van het oersterke, elastische en biologisch afbreekbare TPU (Thermoplastic PolyUrethanes).

Een Revoloop- binnenband neemt opgevouwen niet meer ruimte in dan een gemiddeld sportreepje. Daarnaast weegt het niets, de door ons geteste Revoloop Ultra (32-40 mm breed) weegt maar liefst 30 gram! Het doosje waarin het bandje wordt geleverd is nog zwaarder. Twee van deze bandjes in een opgerold boterhamzakje nemen geen ruimte in.

Het is een van de voordelen van TPU, het is superdun, stevig en licht. Daar komt nog bij dat TPU ontzettend luchtdicht is, je zult bij gebruik merken dat de banden beter op spanning blijven. Heel veel voordelen van een binnenbandje dat eruit ziet als een opgeblazen boterhamzak. De bandjes van Revoloop zijn niet ideaal als standaardbinnenband, maar ook om mee te nemen als reserve.

Revoloop levert ook een plaksetje, een aantal patches die zonder veel moeite een gat dichten. In tegenstelling tot een conventionele plakker, merk je niets van een geplakt bandje. Ik heb een tijd rondgereden met twee plakkers opeen band zonder dat ik daar iets van merkte. Revoloop is niet goedkoop, maar als je bedenkt dat een lek conventioneel en 'goedkoper' bandje meestal weggegooid wordt, dan valt de prijs nog wel mee. Mocht de Revoloop uiteindelijk toch de geest geven? Dan is het volledig recyclebaar.

De prijs van de getoonde Revoloop Gravel/Cyclocross Binnenband Ultra 60 mm €24,95

Bestel ze hier

 



Eerder...

Products Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl