Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Goed zichtbaar op de weg met de Ravemen FR300

Dinsdag 24 september 2024

Products - De zomer is ten einde en een blik op de weerapps leert dat de herfst vol ongeduld staat te wachten om toe te slaan. Nog even en we worden weer getrakteerd op korte grijze, winderige natte dagen. Maar we willen wel gewoon doorfietsen, maar wel op een zo veilig mogelijke manier. Het komende half jaar is goed zichtbaar zijn op de weg weer superbelangrijk.

We kunnen ons op verschillende manieren laten zien in het verkeer, met felgekleurde kleding en met verlichting. Zelf fiets ik al jarenlang rond met goed zichtbare verlichting op de fiets. Voor en achter en bij voorkeur in een knipperende modus. Proefondervindelijk heb ik geleerd dat het echt werkt, in alle omstandigheden.

Tot nu leverde een grote koplamp op het stuur veelal smalende blikken op, want echt serieus? Zo ga je toch niet rondrijden? Sinds ik rondfiets met de Ravemen FR 300 daglichtlamp hebben de meesmuilende blikken plaatsgemaakt voor nieuwsgierige blikken. 'Wat heb je daar nu weer onder je fietscomputer hangen?'

Geen rit meer zonder

'Een van de mooiste uitvindingen op het gebied van veiligheid op de fiets' is dan mijn antwoord. En daar komt, na na bijna vier maanden in alle daglichtomstandigheden te hebben rondgereden in verschillende landen, geen verandering in. Ik ben nog steeds razend enthousiast en heb geen rit meer gemaakt zonder de Ravemen FR300 aan het stuur.

En dat is wat de mensen achter deze internationale fietsenlampenproducent voor ogen hadden toen ze in 2013 de handen ineen sloegen. Ontevreden over de op dat moment verkrijgbare fietsverlichting besluiten ze het dan maar zelf te doen. Het levert het bedrijf meerdere prijzen voor innovatie en kwaliteit op.

Geen vol fietsstuur meer

Nu is er de Ravemen FR300 daglichtlamp, een platte lamp die je gewoon op de klikbevestiging van je fietscomputer vastmaakt. De fietscomputer klik je, met het bijgeleverde systeem, gewoon bovenop de lamp. De lamp is niet veel groter dan de meeste Garmin, Sigma en Wahoo fietscomputers. Geen vol fietsstuur meer, maar een schoon dashboard.

De Ravemen FR300 is echt ontwikkeld voor overdag. De lamp heeft zes verschillende standen, drie vaste en drie knipperende. Vast levert de stand 'High' 200 lumen, 'Medium' 100 en 'Low' 50 Lumen. Knipperend levert 'Warning' 300 lumen, 'Rapid' en 'slow' leveren 100 lumen. De 'warning' stand en 'high' bieden de meeste zichtbaarheid op.

180 graden zicht

Mijn favoriet is de felste stand, ik heb inmiddels meermaals meegemaakt dat tegemoet- of uit een zijweg komende auto's bij het zien van de knipperende Ravemen op de rem trapten of een uitwijkende beweging maakten. De zichtbaarheid van de FR300 is 'all around', de lamp straalt niet alleen naar voren, maar loopt naar de zijkanten door. Het levert 180 graden veiligheid op.

Aanrader!

Al met al is de Ravemen FR300 een echte aanrader, niet alleen in de komende herfst- en wintermaanden, maar ook voor de rest van het jaar. Met de 300 lumen knipperfunctie ben je van grote afstand zelfs nog goed te zien op een strakblauwe, zonnige zomerdag. De lamp gaat in die functie een uur of acht. negen mee. In z'n laagste stand ben je 24 uur voorzien van licht.

Opladen

Ravemen levert ook een slim USB-C snoertje mee. Daarmee is de FR300 ook te gebruiken om je fietscomputer onderweg op te laden. Het werkt uitstekend, in mijn geval was het een redding in de Franse bergen toen ik vergeten was mijn navigatie op te laden. Je zou er eventueel ook in een noodsituatie je telefoon mee kunnen laden, ook al raadt het bedrijf dat ten zeerste af. Nood breekt wet toch?

Wat technische specificaties:

* Afmeting: lengte 82 mm, breedte 60 mm en hoogte 25 mm

* Gewicht 75 gram

* de FR3300 heeft een 1200mAh/3.7V oplaadbare accu

* Automatische aan-uit-modus voor handsfree bediening

* Zeer efficiënte COB-LED´s met max 300 lumen

*Opladen via USB-C poort

* USB_C - USB-C kabel voor opladen fietscomputer

* Automatische aan-uit-modus voor handsfree bediening

* IPX6 waterbestendigheid voor rijden in zware regen

• Modusgeheugenfunctie om de laatst gebruikte modus te onthouden

Nadeel

Een Garmin of Sigma mount is ten alle tijde vereist. Werkt niet met de out front mount van de Wahoo Elemnt Bold.

Koop de Ravemen FR300 via deze link.

 



Eerder...

Products Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl