Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

BetCity Elfstedenrace kan doorgaan zonder politiebegeleiding

Vrijdag 20 september 2024

Elite men - De BetCity Elfstedenrace kan op woensdag 2 oktober doorgaan zonder politiebegeleiding. Na intensief overleg is het gelukt de wedstrijd te beveiligen met gecertificeerde verkeersregelaars.

De Friese klassieker is toe aan de derde editie en net als vorig jaar een UCI 1.1-wedstrijd. In een veld met World Tour-teams kreeg de wedstrijd toen Tour de France-uitblinker Jasper Philipsen als winnaar.

Het heeft even geduurd voordat de organisatie duidelijkheid kon geven over de editie op woensdag 2 oktober 2024. Reden daarvan is dat de Politie Noord Nederland in september 2023 heeft aangegeven geen inzet bij wielerwedstrijden in Noord Nederland in 2024 te kunnen verlenen. Voornaamste reden daarvoor is het tekort in capaciteit van de motoragenten die opgeleid zijn voor het begeleiden van wielerwedstrijden.

De technische organisatie van de BetCity Elfstedenrace is in handen van Courage Events. Deze  ervaren organisator van wielerevenementen organiseert jaarlijks ook  Olympia's Tour, de Simac Ladies Tour en het Nederlands Kampioenschap en tekende voor Europese kampioenschappen in het veld en op de weg. Namens Courage Events heeft Thijs Rondhuis gesprekken gevoerd met de gemeente Leeuwarden, Provincie Friesland en politie Noord Nederland om te kijken welke nieuwe mogelijkheden er zijn om een wielerwedstrijd in het huidige tijdsgewricht toch te kunnen laten plaatsvinden. ‘’Bij alle partijen bleek bereidheid om mee te denken en naar alternatieve mogelijkheden van begeleiding te kunnen kijken. Er zijn verschillende gesprekken gevoerd met betrokken partijen onder welke voorwaarden de BetCity Elfstedenrace toch doorgang kan vinden’’ laat Rondhuis daarover weten. ‘’

Om de BetCity Elfstedenrace zonder politiebegeleiding door te kunnen laten gaan, zijn er verschillende oplossingen uitgewerkt. Zo is de route van het parcours aangepast. Deze voert nog steeds door alle 11 steden maar drukke wegen en centra worden gemeden zodat de druk op  het verkeer geminimaliseerd wordt. Een belangrijke voorwaarde van de politie Noord Nederland is dat op de gehele route op alle zijstraten en kruisingen gecertificeerde verkeersregelaars worden ingezet, met veel inspanningen is de organisatie dit gelukt. In de 11 steden worden ruim 100 extra verkeersregelaars uit de steden zelf ingezet en verder worden op drukke en cruciale posities vaste verkeersregelaars geplaatst, voornamelijk uit de dorpen zelf en mensen met lokale kennis. Nog eens 120 verkeersregelaars op de motor en in de auto - die zich verplaatsen en meerdere posten op de route gaan bezetten - worden ingezet. Als laatste belangrijke aanpassing is de locatie van de finish in Leeuwarden verplaatst,  zodat de wedstrijd in de finale nu niet meer door het centrum van Leeuwarden gaat. De finish is nu gepland ter hoogte van restaurant de Groote Wielen. 

Foto: © Sportfoto



Eerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl