Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

KNWU luidt noodklok over toekomst mountainbike

Woensdag 04 september 2024

Blog - Bondscoach Gerben de Knegt, talentcoach Rob Meeuwessen en organisatoren luiden op de website van de KNWU de noodklok waar het gaat om de toekomst van het Nederlandse mountainbiken.

Door een te laag aantal inschrijvingen dreigen er dit najaar opnieuw nationale wedstrijden niet door te gaan en als die trend zich doorzet, krijgt Nederland in de toekomst een te magere basis voor zowel top- als breedtesport. ‘’Het wordt tijd dat alle partijen gaan inzien dat het vijf voor twaalf is” zegt Gerben de Knegt, bij de KNWU verantwoordelijk voor cyclo-cross en MTB.

De bondscoach en zijn assistent/talentcoach Rob Meeuwessen keren net terug van het wereldkampioenschap mountainbiken in Andorra als ze dit signaal afgeven. Het evenement waar Nederland volop scoorde met een unieke wereldtitel bij de vrouwen voor Puck Pieterse en zilver voor Anne Terpstra. Naast blij met en trots op deze resultaten zijn ze ook oprecht bezorgd of Nederland in de toekomst nog wel een MTB-generatie van niveau kan opleiden. De reden voor die sombere gedachte na de euforie? De KNWU zette dit jaar een NL Cup op om te zorgen voor een brede basis aan wedstrijden met organisatoren die al jaren het MTB’en in Nederland op de kaart houden. Niet alle wedstrijden gingen door en dat dreigt nu ook voor enkele van de drie wedstrijden in het najaar.

De Knegt: "Renners kijken al vroeg omhoog naar bijvoorbeeld de sporters die nu het WK in Andorra rijden of die mogen dromen van de Olympische Spelen. Nou ik kan je vertellen dat deze toppers vroeger bijna zonder uitzondering wel die laagdrempelige wedstrijden reden en zich daar ontwikkeld hebben. Als we het mountainbiken in Nederland toekomstbestendig willen houden, mogen we de basis niet verder uithollen.’’ 

Foto: © Sportfoto

 



Eerder...

Blog Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl