Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Preview De Bruyn Metaal Omloop Valkenswaard

Vrijdag 30 augustus 2024

Elite men - Ingeklemd tussen de Limburgse wedstrijden Alfa Bier Limburg Trofee en Eurode Omloop krijgen de liefhebbers van het vlakke terrein én gravelstrok en de kans zich nog eens te profileren en volop punten te scoren in alweer de voorlaatste wedstrijd van de Schwalbe Topcompetitie: de De Bruyn Metaal Omloop van Valkenswaard  Daan van Sintmaartensdijk won in 2023 de sprint van een kopgroep, wie slaat nu zijn slag in Brabant?

Om 14 uur klinkt het startschot vanaf de Markt in Valkenswaard, waarna de wedstrijd wordt vrijgegeven op de Europalaan. Het publiek kan de renners zien doorkomen omstreeks 14.50, 15.40, 16.30 en 17.20 uur waarna de finish verwacht wordt net na zessen. In elke ronde zijn vijf gravelstroken opgenomen. Guillaume Visser (Diftar) is leider in de stand voor ploeggenoot Rick Ottema en de afwezige Jelte Krijnsen. Jens van der Dool is de beste clubrenner en VolkerWessels verdedigt de koppositie in de teamstand.

Wie doen er mee?

BEAT Cycling Club – de ploeg van Sint Maartensdijk - is ook dit jaar van de partij en mag vanuit het continentale circuit tegengas verwachten van Diftar Continental Cyclingteam, Metec-Solarwatt/pb Mantel, Parkhotel Valkenburg en het VolkerWessels Cycling Team. De betere clubteams zullen zich zeker ook roeren. De volgende teams behoren tot het vaste deelnemersveld.: Sensa Kanjers voor Kanjers, Willebrord Wil Vooruit, Wilvo Group – TWC De Kempen,Tempo-Hoppenbrouwers, West-Frisia, Monda Vakantieparken Ijsselstreek, GRC Jan van Arckel en het Dutch Food Valley Cycling Team. De buitenlandse inbreng komt van  Hubo Remotive CT, Team Sportforum en SN Vitae BIM BAM Coaching RT. De wildcarsds gingen naar het Keniaanse  Ride United, het Britse SN - VITAE BIM BAM team en uit België het sterke Urbano-Vulsteke en HUBO-Remotive CT .

Hoe verliep de wedstrijd vorig jaar?

Daan van SIntmaartensdijk  was in 2023 de winnaar van de Omloop van Valkenswaard. De renner van VolkerWessels won de sprint van een kopgroep van zes en wees daarin Nathan Szekely (Scorpions) en Casper van der Woude (Metec-Solarwatt) terug.

Van Sintmaartensdijk en Van der Woude reden in de finale weg met Adne Koster (Kuil-NWVG), Guillaume Visser en Stijn Daemen (BEAT). Van achteruit kwamen twee mannen van Scorpions Brent Cle en Nathan Szekely oversteken, waarna deze ploeg nog bijna met de winst aan de haal ging.

Aanvallers voldoende in de wedstrijd uit de Schwalbe Topcompetitie, maar lang leek de wedstrijd op een massasprint uit te draaien ondanks solo-aanvallen van onder meer Thijs de Lange (Metec-Solarwatt), Bram Dissel en Guillaume Visser (BEAT). Visser kreeg nog even gezelschap van Max Kroonen, Mike Schuch en Casper van der Woude, maar de vlucht van dit kwartet werd opgevolgd door de uiteindelijke kopgroep, die uit de greep wist te blijven van het peloton. Daarachter won Coen Vermeltfoort met overmacht de sprint van het pak.

Van Sintmaartensdijk verraste zichzelf. ''Eigenlijk was het helemaal niet de bedoeling dat ik me in de strijd zou mengen voor de dagwinst, ik had de hele dag ploeggenoten voorin afgezet bij de stroken. Ik wilde achter de koploper nog één pijl verschieten, maar toen waren we opeens los. Toen moest ik me gaan sparen voor de sprint. Ik deed geen kopwerk meer, we hadden immers Coen daarachter. Toen moest het uit mijn tenen komen, maar het lukte om te winnen. Dit is wel een opsteker voor me. Ik heb de afgelopen weken veel UCI-wedstrijden gereden, waarin het er telkens net niet uit kwam' En nu win ik hier onverwacht en volg ik op de erelijst mijn broer Roel op.’’

Wat verwachten de kenners?

Wie anders dan Daan van Sintmaartensdijk kunnen we hiervoor aan het woord laten? Niet alleen omdat hij de wedstrijd in 2023 won, ook omdat hij vorig week als derde op het podium stond van de Ronde van de Achterhoek. ‘’Ik heb dit jaar een minder sterke start van mijn seizoen gehad, het draaide eigenlijk al vanaf de Ster van Zwolle niet. Bij BEAT hadden we veel nieuwe renners en het was echt even zoeken hoe we die samenwerking zouden vormgeven, ook organisatorisch liep het niet op rolletjes. De afgelopen tijd hebben we er veel tijd in gestoken om die knop om te kunnen zetten en ik ben blij te merken dat we er staan en ikzelf de vorm nu te pakken heb. Ik merkte dat al in enkele wedstrijden in België, maar die derde plek in de Ronde van de Achterhoek was echt de opsteker die ik even nodig had. Ik kan dus met vertrouwen naar Valkenswaard.’’ Hij reed de wedstrijd enkele keren en weet dus waar hij het over heeft. ‘’De gravelstroken zijn zeker selectief, maar er zijn ook veel gedeelten van het peloton waar je over asfalt rijdt en door een beschutte omgeving. Vandaar dat het vaak net wel of net niet een massasprint wordt in deze wedstrijd. Ik zag wel dat men het parcours wat aangepast heeft, misschien geeft dat aanvallers meer kans. Ik hoop weer op een hoofdrol, maar ik denk dat Coen Vermeltfoort ook favoriet is. Ik reed de afgelopen weken veel criteriums en daar was hij steeds de beste. Die is klaar voor het najaar.’’

De De Bruyn Metaal Omloop van Valkenswaard is in samenvatting bij Eurosport te zien op 7 september (voor de Vuelta). De herhaling volgt de volgende dag.

Foto´s: © Sportfoto



Eerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl