Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Vollering wint slotetappe maar niet de Tour

Zondag 18 augustus 2024

Women - Demi Vollering is er niet in geslaagd om de overwinning in de Tour de France voor vrouwen te prolongeren. De rensgter van SD Worx won na een bloedstollende seconden-etappe van Le Grand-Bornand naar Alpe d ‘Huez weliswaar de slotrit, maar kwam op de streep vier seconden tekort op Katarzyna Niewiadoma. Pauliena Rooijakkers eindigde op een uitstekende derde plaats in het eindklassement. Marianne Vos won de groene puntentrui en Puck Pieterse greep de witte jongerentrui.

Tekst: Dan Rolandus

Pauliena Rooijakkers (Fenix-Deceuninck) was content met haar podiumplaats. ‘’Ik ben heel blij met mijn derde plaats. Ik wist dat we beiden reden voor de gele trui. Ik zat in de klim naar Alpe d ‘Huez in het wiel van Demi Vollering, ging daarin voluit, maar ik was bang dat ik mezelf zou opblazen. Het was een heel mooie week met het team en de overwinning van Puck (Pieterse, DR). We hebben keihard gewerkt met het team op de trainingskampen voor de Tour. Ik had het vertrouwen van de coaches van het team (o.a. Michel Cornelisse, DR) en de staf. Zij geloofden allen in een goed resultaat met het team’’, aldus de glunderende Pauliena Rooijakkers.

Uitputtingsslag

Na 7 kilometer formeerde zich een kopgroep van 22 rensters met daarin de Nederlandsen Mischa Bredewold, Lorena Wiebes (beiden SD Worx), Lucinda Brand (Lidl-Trek), Loes Adegeest (FDJ-SUEZ), Riejanne Markus, Fem van Empel (beiden Visma-Lease a Bike) en Silke Smulders (Liv AlUla Jayco). De groep trapte een voorsprong van ruim twee minuten bij elkaar. De groep brokkelde in de beklimming naar de Col du Glandon zienderogen af. De groep met favorieten bleef daarachter nog bij elkaar. Lucinda Brand, Loes Adegeest, Liane Lippert (Movistar), Silke Smulders (Liv AluLa Jayco), Alice Maria Arzuffi (Carfatizit-WNT), Erica Magnaldi (UAETeam ADQ) en Katrine Aelerud (Uno-X Mobility) bleven over op weg naar de Col du Glandon. Het slagveld werd alsmaar groter. Niamh Fisher Black (SD Worx) trok met in haar wiel Demi Vollering en Katerzyna Niewiadoma, Gaia Realini, Lucinda Brand (beiden Lidl-Trek), Sarah Gigante (AG Insurance), Evita Muzic (FDJ-SUEZ), Cedrine Kerbaol (Ceratizit) en Puck Pieterse en Pauliena Rooijakkers (beiden Fenix-Deceuninck).

Sterkste renster in de Tour

Valentina Cavallar (Arkea) sloot aan en ging meteen door. Demi Vollering trok op de Glandon flink door en kreeg Pauliena Rooijakkers in haar wiel mee, terwijl Niewiadoma moest passen. Vollering, Rooijakkers en Cavallar kwamen met ruime twee minuten voorsprong op de gele trui als eerste boven. Na de afzink kwam de groep onder leiding van de ontketende Lucinda Brand aan de voet van Alpe d ‘Huez in Le Bourg-d'Oisans terug tot zo’n één minuut van Vollering en Rooijakkers. Het zou op de Hollandse berg met zijn 21 bochten een superspannend secondenspel gaan worden met nog drie kanshebsters. Zou Demi Vollering de marge kunnen opbouwen tot 1.05 waarmee zij met de 10 boni’s de Tour zou winnen, of zou de verrassende Pauliena Rooijakkers bij ritwinst de Tour winnen. Katarzyna Niewiadoma wilde van geen wijken weten en hield met haar vierde plaats vier tellen over op de ontluisterende Demi Vollering, waarmee zij zich mocht laten huldigen als winnares van de Tour de France Femmes 2024. Demi Vollering was de sterkste renster in de Tour de France 2024, maar heeft de Tour eigenlijk verspeeld met de fatale val in de vijfde etappe van Bastogne naar Amnéville.

Lift

Lucinda Brand, die na een uitstekende Tour in het eindklassement eindigde op de achtste plaats. ‘’Ik was zo blij dat ik voor Gaia (Realini, DR) de oversteek kon maken naar de groep gele trui en haar vervolgens verder kon helpen naar de voet van de klim naar Alpe d ‘Huez. Natuurlijk was Katarzyna Niewiadoma (oud-ploeggenote bij Rabobank, DR) ook blij met het werk dat ik voor mijn ploeggenote Gaia verrichte en zij kon meeliften tot aan de voet van de klim. De achterstand was rond de 1.05 tot 1.10, heel spannend voor haar.’’

Michel Cornelisse (Fenix-Deceuninck) was zo trots als een pauw met de verrichtingen van zijn ploeg. ‘’Pauliena (Rooijakkers, DR) was vandaag de enige renster die Demi Vollering kon volgen. Demi reed heel sterk, maar zij verliet Pauliena in de afdaling van de Glandon en dat was een foutje van Demi waardoor Pauliena op de max in haar wiel moest terugkomen. Pauliena zat in de klim in het wiel van Demi omdat het een risico was om over te nemen, maar dat is nu eenmaal het spel in de strijd. Het ging uiteindelijk om de ritwinst. De winnaar van de etappe zou ook de gele trui pakken. Demi was heel sterk, maar net niet sterk genoeg om de Tour te winnen. Ik ben trots op mijn team. We hebben met Puck Pieterse een ritoverwinning en de jongerentrui en met Pauliena een mooie derde podiumplaats in het eindklassement. Het hele team heeft een sterke Tour gereden en daar ben ik trots op’’, aldus Michel Cornelisse.

Foto: © Sportfoto



Eerder...

Women Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl