Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Wielerman Hans van Klaveren overleden

Zondag 18 augustus 2024

National - Wielerman in hart en nieren, zo mag Alphenaar Hans van Klaveren omschreven worden. Hij overleed na een ziekbed.

Van Klaveren was jarenlang voorzitter van de Alphense Wieler Vereniging Avanti. Met tomeloze energie blies hij de Ronde van Alphen door het centrum in 2014 nieuw leven in. Met oud-profs als Erik Breukink en Steven Rooks achter de derny-motor in 2016. WV Avanti roemt Van Klaveren: ‘Als toegewijd voorzitter speelde Hans een cruciale rol in het versterken en uitbouwen van onze vereniging. Zijn passie voor de sport en zijn onvoorwaardelijke inzet voor de Omnivereniging Avanti hebben de basis gelegd voor vele successen. Maar Hans’ toewijding reikte verder dan alleen Avanti. Hij was een drijvende kracht achter clubcombinatie Swift-Avanti-Bollenstreek (Swabo), hij ondersteunde het continentale Vlasman Cycling Team en diverse andere wielersportinitiatieven. Hans was niet alleen een bestuurder, maar ook een vriend en mentor voor velen. Hans zal  enorm gemist worden.’  Met de oud-Avantirenners Jos de Bruin en Gerard den Hartog als ploegleider gaf Van Klaveren ook diverse jaren leiding aan de selectie van Grtc Excelsior in Gouda. Wat tot successen leidde van onder meer Jorrit Slaman, Alfred de Bruin en Jan van Velzen. 

De laatste jaren spande Hans van Klaveren zich in voor de stayersport. Behalve het maken van  reclame voor deze eens zo populaire tak van de wielersport, stapte hij zelf op de gangmaakmotor. Van Klaveren bestuurde niet alleen de lichte dernymotor op weg en baan maar ook de zware stayersmotor op de houten wielerbanen van Amsterdam en Alkmaar. ,,Wanneer Hans zich ergens in vastbeet, dan deed hij dat voor de volle honderd procent,” aldus Den Hartog uit Nieuwerbrug die een gewaardeerde raadgever en ploegleider was bij Avanti, Excelsior en het Gorinchemse Jan van Arckel. ,,Hij gaf veel renners de gelegenheid om achter zijn rug tempo te maken. Op het Alphense Avantiparcours organiseerde Hans  een spectaculaire dernywedstrijd met aansprekende namen van gangmakers en renners op de startlijst.”  In 2022 sloot het Avanti-duo Hans van Klaveren-Tom Wijfje het Nederlands Kampioenschap voor stayers in Alkmaar als vierde af.  Criteriumspecialist Wijfje uit Ter Aar kijkt hier met veel plezier op terug. Hetzelfde gold voor Van Klaveren die het gangmaken op latere leeftijd onder de knie kreeg. De crematieplechtigheid vindt op zaterdag 17 augustus in besloten kring plaats in Alphen. Renners van WV Avanti en andere clubs zullen een erehaag vormen.

Ton van Wieringen



Eerder...

National Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl