Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Wielerpionier Hans de Jong overleden

Zaterdag 17 augustus 2024

National - Hans de Jong is op zaterdag 10 augustus overleden. Met Hans de Jong is er afscheid genomen van een ware wielerpionier en onvermoeibare kracht achter de Haagse wielerscene.

Hans laat een onuitwisbare indruk achter op allen die hem kenden en met hem samenwerkten.

Een leven voor de wielersport

Hans de Jong's leven stond in het teken van de wielersport. Zijn toewijding aan deze discipline was onmiskenbaar en vormde de rode draad in zijn carrière. Voor zijn bijdragen aan de sport en zijn werk als oprichter van het Witte Kruis werd Hans benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

HSK Trias

Als jarenlang voorzitter van wielervereniging HSK Trias in Den Haag groeide de club onder zijn leiding uit tot een gerespecteerde naam in het Nederlandse wielrennen. Hans werd benoemd tot erelid en erevoorzitter van HSK Trias. Hij was regelmatig betrokken bij de organisatie en controle van de vossenjacht, een populaire clubactiviteit die zijn betrokkenheid bij de vereniging benadrukte. Zijn bedrijf, het Witte Kruis, dat later werd overgenomen door Connexxion, was jarenlang de hoofdsponsor van HSK Trias.

Ronde van Zuid-Holland

Hans de Jong was een van de drijvende krachten achter de Ronde van Zuid-Holland, die hij organiseerde samen met Ruud van der Burgh en Leo de Jager onder de vlag van de stichting S.O.S. in samenwerking met HSK Trias. Voor Hans was dit evenement 'zijn' ronde, en hij deed er alles aan om het enkele jaren geleden nieuw leven in te blazen. Helaas konden zijn plannen niet doorgaan vanwege bezuinigingen bij de politie.

Wielerploeg Mooi Jong

De wielerploeg Mooi Jong was een ander project dat Hans nauw aan het hart lag. Hij was de grote animator achter dit initiatief, dat verbonden was met het bedrijf van zijn vrouw Monique de Jong. Na de verkoop van het Witte Kruis zette hij het sponsorschap voort onder de vlag van Mooi Jong, wat zijn blijvende toewijding aan de sport en de vereniging aantoont. Het gedwongen einde van de ploeg was voor Hans een grote teleurstelling.

Andere wielerevenementen

Hans was ook een belangrijke figuur achter andere lokale wielerevenementen, zoals de Ronde van het Statenkwartier en de Witte Kruis Classic, die later bekend werd als de Omloop Tom Schouten.

Nalatenschap

Hans de Jong's invloed op de Nederlandse wielersport, en in het bijzonder op HSK Trias, is blijvend. Zijn naam leeft voort in de GP Hans de Jong, een jaarlijks evenement georganiseerd door HSK Trias. Dit eerbetoon onderstreept zijn betekenis voor de ontwikkeling van jonge wielrenners en de sport in het algemeen.

Hans de Jong's leven was onlosmakelijk verbonden met de wielersport. Zijn passie, betrokkenheid en ondernemerschap hebben indruk achtergelaten op allen die hem kenden en met hem samenwerkten in de wielerwereld. Hij zal enorm gemist worden, maar zijn geest zal voortleven in de vele levens die hij heeft beïnvloed en de evenementen die hij heeft helpen vormgeven.

Foto: Haags Wielercafé



Eerder...

National Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl