Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Tour voor vrouwen: Pieterse wint in Luik

Woensdag 14 augustus 2024

Women - Puck Pieterse heeft de vierde etappe van de Tour de France Femmes op haar naam geschreven. De renster van Fenix-Deceuninck liet in de 123 kilometer lange rit van Valkenburg naar Luik Demi Vollering (SD Worx) na een zinderende sprint met een banddikte achter zich. De Poolse Katarzyna Niewiadoma (Canyon/SRAM) finishte uit de groep van drie als derde.

Tekst: Dan Rolandus

Puck Pieterse heeft na de pech op de MTB-wedstrijd tijdens de Olympische Spelen meteen de knop omgezet om zich te focussen op haar eerste Tour de France. Dat heeft de 22-jarige inwoonster van Amersfoort geen windeieren gelegd, want in de vierde rit was het meteen raak. Niet alleen de overwinning, want zij kreeg tijdens de huldiging zowel de bergtrui als de jongerentrui aangemeten. Bovendien deed zij met op 22 seconden achter gele-truidraagster Demi Vollering goede zaken voor het algemeen klassement. ‘’Toen Katja demarreerde moest Demi volgen en ik probeerde mijn pokerface op te zetten voor de sprint. Het was wellicht iets te vroeg omdat ik niet precies wist waar de finishlijn lag, maar ik ben nu zo blij deze overwinning, in de Tour nog wel, dit moet nog even inzakken’’, sprak Puck Pieterse haar ongelooflijk uit.

Fenix-Deceuninck

De eerste aanval kwam van de Spaanse Sara Martín op Belgisch grondgebied. De 25-jarige renster van Movistar trapte een maximale voorsprong van 1.10 minuut bij elkaar. Nadat Sara Martín op weg naar de Mont Theux eerst door de spoorbomen bij een treinovergang een halt werd toegeroepen, werd zij met nog 48 kilometer voor de wielen op de klim van de Mont Theux door het peloton ingerekend. Nadat Yara Kastelijn (Fenix-Deceuninck) de bergpunten pakte was het vooral haar gebrande ploeggenote Puck Pieterse die de klim op de Côte de la Redoute controleerde en als eerste boven kwam en daar de punten binnen harkte. De Belgische Justine Gehkiere (AG Insurance-Soudal) greep op weg naar de zware Côte de la Roche-aux-Faucons de bergpunten op de Côte des Forges. Gehkiere ging meteen door en bereikte aan de voet van de laatste klim een voorsprong van 20 seconden. De teams van SD Worx (met Mischa Bredewold, Blanka Vas, Niamh Mary Fisher Black en Demi Vollering) en de ploeg van Michel Cornelisse met (Yara Kastelijn, Pauliena Rooijakkers en de ongenaakbare Puck Pieterse namen het voortouw. Met de versnelling van Demi Vollering werd Gehkiere gepasseerd, maar gingen Niewiadoma, Puck Pieterse en Pauliena Rooijakkers mee. Puck Pieterse kwam in haar ‘toertochtje’ door de Ardennen als eerste op te top en pakt meteen de bergtrui. Terwijl de elf achtervolgers bij de vier leken aan te sluiten, demarreerde Vollering voor de 6 boni seconden. Rooijakkers moest afhaken. De drie leidsters maalden de grote molen en bouwden een voorsprong op van een halve minuut. Puck Pieterse zegevierde uiteindelijk in Luik door in een zinderende sprint Demi Vollering en Niewiadoma achter zich te laten.

Beloning

Yara Kastelijn: ‘’We werken het hele jaar al hard met het team en de overwinning van Puck is hierin de Tour een mooie beloning. Het plan was om in deze rit te gaan voor de overwinning en dat Puck het dan afmaakt is heel coole. We geloven in elkaar, maar winnen in de Tour de France is niet zo makkelijk, maar deze zege gaan we vieren.’’ Pauliena Rooijakkers ging op de beklimming van de Côte de la Roche-aux-Faucons samen met Katerzyna Niewiadoma en Puck Pieterse mee in het spoor van de gedemarreerde Demi Vollering, maar moest haar inspanning bekopen met een plaats in de achtervolgende groep. ‘’Puck is zo sterk en zo fijn om haar in het team erbij te hebben. Puck is een geweldige renster, die er altijd vol in gaat. Zij zegt ook dat de Tour gewoon haar droom is en dromen komen bij haar ook uit. Ze doet het maar weer. We hebben als ploeg vanaf het begin van de koers heel scherp gereden en bleven tot diep in de finale heel sterk. Puck moest rustig blijven en vertrouwen op haar sprint, want daar is zij goed in. We wilden voor onszelf echt de koers maken en dat is goed gelukt en ongelooflijk mooi. Ik hoop zelf in de grotere bergetappes meer uit de voeten te komen, want in dit soort ritten ben ik net niet explosief genoeg. Dat was ook de reden dat ik Demi Vollering met haar demarrage niet kon volgen’’, besloot Pauliena Rooijakkers.

Demi Vollering start in de vijfde etappe van Bastenaken naar Amneville in het geel.

Foto: © Sportfoto



Eerder...

Women Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl