Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

In Memoriam Ton Ouwerkerk

Donderdag 18 juli 2024

National - Ton Ouwerkerk is onlangs in zijn woonplaats Alblasserdam overleden. Hij was 36 jaar lid van het jurykorps. De in Den Helder geboren Ton Ouwerkerk werd 72 jaar. Op vrijdag 19 juli (morgen) is er om 15.00 uur de gelegenheid om op Ton te proosten in Landvast, Haven 4 te Alblasserdam.

Voordat het wielervirus bij Ton Ouwerkerk toesloeg maakte hij toertochten door de Alblasserwaard van zo ‘n 60, 100 en 150 (de drie sterretjes) kilometer. Ton op zijn gloednieuwe racefiets (een Peugeot) en zijn vrouw Janny op een gewone fiets met drie versnellingen. De zwager van Ton (Cor Kleijn) vond de racefiets van Ton wel interessant en ging op de donderdagavond wedstrijden rijden op het parkoers van DRC de Mol in Dordrecht. Schoonvader Teun Kleijn zat in de jury en Ton Ouwerkerk ging wel eens kijken als Cor wedstrijden moest rijden. Het wielervirus was geboren. Ton Ouwerkerk werd op de donderdagavond jurylid bij De Mol. Op advies van de toenmalige consul John Lakerveld is Ton een jurycursus gaan volgen en hij behaalde in 1988 zijn diploma. Janny Ouwerkerk vertelde dat zij de weekenden en sommige doordeweekse dagen doorbrachten op de koers.

Ton Ouwerkerk jureerde vanaf 1988, eerst op regionaal niveau en later was hij actief in de grote wedstrijden zoals Olympia ’s Tour, de klassiekers en op de kampioenschappen van Nederland. Hij was bij regelmaat secretaris, tijdwaarnemer en een kundig computerman. Ton werd vanaf 2010 de man van Mylaps. De meest veelzijdige, maar ook de meest veeleisende functie binnen het jurywerk. Ondanks de hectiek, die dit werk soms met zich meebracht, liet Ton zich als een rustige persoonlijkheid op de jurywagen niet van zijn stuk brengen.

Ton Ouwerkerk was een levensgenieter, maakte samen met zijn vrouw wereldreizen. Zijn grote liefde was Afrika. Maar hij was ook de wandelende encyclopedie over de muziek in de jaren ’60 en ’70. Hij kende de groepen, maar ook alle bandleden in die jaren. Een ander hobby voor de verhuizing naar een gelijkvloerse woning was de modelspoorbaan op de zolder samen met zijn zoon Vincent.

Ton Ouwerkerk was op zaterdag 1 juni tijdens de Ronde van Papendrecht voor het laatst in functie als jurylid. Ton was al zes jaar ziek. De chemo en de medicatie sloegen aan, maar in de laatste maanden deed de medicatie zijn werk niet meer. Na het etentje en de evaluatie van de Ronde van Papendrecht gaf hij aan zich zorgen te maken over zijn gezondheid. Ton was de laatste vijf weken erg ziek en is op 9 juli ingeslapen. Echtgenote Janny Ouwerkerk liet weten dat zij de verzorging van Ton in de laatste vijf weken zelf heeft kunnen doen en kunnen regelen. Janny wilde met Ton de vinger aan de pols houden. Ton had nog graag de verjaardag van zijn vrouw Janny meegemaakt, maar dat was hem niet gegund.

Morgen (vrijdag) om 15.00 uur is er de gelegenheid om op Ton te proosten in Landvast, Haven 4 te Alblasserdam.



Eerder...

National Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl