Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Met Drenthe valt er een nieuwe klassieker van de kaart

Vrijdag 12 juli 2024

Nieuws - Het wegvallen van de Ronde van Drenthe staat niet op zichzelf. Het is slechts de meest recente en zeker niet de laatste in een lange rij. Een wedstrijd van het kaliber Profronde van Noord-Holland en de Ronde van Midden-Nederland, wedstrijden die de eerste Tourwinnaar Jan Janssen nog reed en waar tal van andere Nederlandse wielersterren hun eerste schreden zetten richting de profs.

Het is zeker waar dat er nieuwe wedstrijden bijkwamen de afgelopen jaren. Denk aan de De Bruyn Metaal Omloop van Valkenswaard, de Fokker Slag om Woensdrecht en de Omloop der Zevenheuvelen. Koersen als de Kasseienomloop Exloo en de Ronde van Achterhoek keerden terug. Maar de rij met verdwenen wielerkoersen is vele malen langer. Even uit het hoofd en dus verre van volledig: naast de al genoemde wedstrijden verdwenen de afgelopen decennia wedstrijden als de Omloop van de Baronie, de Omloop om Schokland, de Borculo Classic/Hoy Tweedaagse, de Gasbeltour, de Ronde van Zuid-Holland, de Omloop van de ZUid-Hollandse Eilanden, de Flevotour, de Dokkum Woudenomloop,  de Ronde van Groningen, de Omloop van de Veenkolonien, de Omloop van de Hoeke Waard, de Omloop der Kerspelen, de Parel van de Veluwe, de Caracao/Menzis-Van Keulen Omloop, de Ronde van Gelderland, de Ster Zeeuwsche Eilanden, de Hills Classic, de Omloop door Middag-Humsterland, de Ronde van de Haarlemmermeer, de Ronde van Zuid-Oost Friesland, de Omloop van de Kleine Hein, de Borker Omloop de Ronde van het Gelders Eiland, de Zand en Veen Rondomme en veel, veel meer koersen.

De redenen zijn complex. Soms valt met een krachtige organisator ook een wedstrijd om. Maar algemeen valt te zeggen dat de combinatie van steeds meer regelgeving en complexiteit steeds meer vraagt van steeds minder vrijwilligers. Mensen zijn steeds minder bereid om bij te springen in een tijd dat er juist veel meer mensen nodig zijn. Mensen die met een vlag staan of rugnummers uitdelen, maar ook mensen die verstand hebben van verkeers- en veiligheidsplannen en stikstofnormen. De tijd dat je als organisator met 

een ambtenaar met wie je bij wijze van spreken op de lagere school had gezeten, met een simpele melding had geregeld dat je een wielerwedstrijd organiseerde, ligt ver, ver achter ons. Er is grote behoefte aan hulp, aan een aangeleverd kader van bovenaf om organisatoren bij de hand te nemen in dat proces, om vragen te beantwoorden, problemen helpen te omzeilen. Daar ligt de grote uitdaging voor de KNWU de komende jaren als we nog willen blijven koersen in Nederland. Want het is prachtig dat Nederland het zo goed doet aan de top van de pyramide, maar het fundament heeft ernstige problemen. Als die niet worden aangepakt, kun je voorspellen wat er op termijn met de top gebeuren zal.

Foto: © Sportfoto

 



Eerder...

Nieuws Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl