Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Fietsen in Turkije, het moet ergens beginnen

Maandag 05 september 2022

Blog - Ze krijgt de lach niet van haar gezicht, haar ogen stralen. Opgewonden staat ze op het podium op een neer te springen naast haar zojuist gewonnen fiets. En ze is niet de enige, zeker twintig kinderfietsen vinden hun weg naar de gelukkige winnaars van de loterij die wordt gehouden na de podiumceremonie van de Ronde van Sakarya. Twintig blije jongens en meisjes verlaten uiteindelijk het podium als trotse bezitter van een gloednieuwe tweewieler. Een verhaal over de veranderende kijk op de fiets in Turkije en de mogelijkheden die het ons als fietsliefhebbers uit Nederland biedt.

Tekst: Erik Jan Jansen

'een nieuwe wielerwedstrijd'

De Ronde van Sakarya zegt u; nog nooit van gehoord! En dat is ook nog niet zo gek, deze vierdaagse wielerwedstrijd wordt dit jaar voor het eerst gehouden. Het is een 2.2 wedstrijd, oftewel er staan continentale, regionale en clubteams aan de start. En wat voor ploegen, een prachtig internationaal eclectisch gezelschap! Ploegen die je niet snel in West-Europa zult zien. Zoals het Indonesische Roojai Cycling Team, het Zuid-Afrikaanse ProTouch, het Almaty Cycling Team uit Kazachstan of de nationale ploegen van Koeweit of Algerije. En niet te vergeten vier Turkse ploegen; Sakarya BB Pro Team en Spor Toto Cycling Team (beiden continental), de amateurs van Konya Buyuksehir Belediye SK en de nationale selectie. Aan de start zegge en schrijve één Nederlandse renner, de 29-jarige Jeroen Meijers van het Terengganu Polygon Cycling Team uit Maleisië.

Vier dagen wordt er gestart en gefinisht op een vaste locatie op het plein aan de Atatürk Avenue in het centrum van de stad. Het grote plein naast het station staat dezer dagen volledig in het teken van het fietsen. Rond de start en finish staan er dikke rijen en ook de podiumceremonie kan rekenen op de nodige belangstelling. Hele schoolklassen staan tegen de hekken aangedrukt om een glimp op te vangen van de renners. Ze worden in hun enthousiasme opgezweept door Başak Koç, onvermoeibaar praat deze bekende Turkse presentatrice het hele programma aan elkaar. Ik zag haar in de Ronde van Turkije ook al langskomen en ben blij haar weer te zien, vooral omdat ik weet dat ze alles ook in het Engels vertaalt.

Over de wedstrijd is veel te zeggen, de Oezbekistanse renner Jambaljamts Sainbayar van het Terengganu Polygon Cycling Team sleept de eerste etappes alle truien binnen maar hij moet uiteindelijk de eindoverwinning over laten aan Mykhaylo Kononenko van het Sakarya BB Pro Team. Deze ervaren Oekraïense renner weet, na een indrukwekkende lange solo-ontsnapping, niet alleen de laatste  etappe maar ook het eindklassement met 11 seconden op zijn naam te schrijven. Bij het passeren van de meet slaat hij een kruis en draagt zijn winst op aan zijn door oorlog verscheurde land. Een terechte winnaar van de eerste  Ronde van Sakarya! Voor de liefhebber, op het YouTubekanaal van Sakarya Büyükşehir Belediyesi zijn alle etappes van begin tot eind terug te zien, check.

"Het was een mooie, heuvelachtige en groene omgeving" zegt de enige Nederlandse deelnemer Jeroen Meijers als hij terugkijkt op de Ronde van Sakarya. "Ik vond het parkoers wel mooi, zeker beter dan de Turkse wedstrijden in Erciyes en Alanya." Zoals elke nieuwe wielerwedstrijd zijn er kinderziektes, zo was het deelnemersveld niet ontzettend groot. "Qua wedstrijd vind ik het jammer dat er zo weinig ploegen aan de start staan. Het is dan altijd een beetje raar koersen." Meijers is tevreden over de organisatie; "weinig tot geen verplaatsingen, een goed hotel met goed eten. En er waren weinig auto’s in het verkeer tijdens de wedstrijd."

fietsen en genieten'

Mijn bezoek dezer dagen staat in het teken van fietsen en toerisme. Sinds mijn eerste bezoek aan dit land, tijdens de Ronde van Turkije afgelopen april, ben ik door dit land geraakt. Diep geraakt mag ik wel zeggen, door de vriendelijkheid en hartelijkheid van de mensen, het landschap, de keuken, maar vooral door het enorme potentieel als fietsland. In de Ronde van Turkije jeukten mijn handen al om een reservefiets van de neutrale Shimanowagen af te trekken en zelf tegen de de vele slingerende bergweggetjes op te klimmen.  In mei komt de droom uit en mag ik het aan den lijve ervaren hoe het is om zelf een wedstrijd te rijden in dit bijzondere land. Ik zie af in de Santini Queens of The Aegean Gran Fondo en kom er achter hoe zwaar maar ontzettend gaaf het is om hier te fietsen.

Amper vier maanden na mijn eerste bezoek zet ik voor de derde keer voet op Turkse bodem. Het is een geweldige ontvangst, noodweer boven Istanbul maakt dat mijn vliegtuig niet kan landen. Ruim drie kwartier cirkel ik boven de lichten van deze miljoenenstad, tussen dikke donkere donderwolken en bliksemflitsen. Ook al is het diep in de nacht, ik kan mijn blik niet lostrekken van het prachtige schouwspel onder me. Het is na de klok van vier uur in de nacht dat ik mijn, overigens uitstekende, hotelbed zie. Slaap is iets dat ik deze dagen maar weinig krijg. Het geeft niet, slapen kan altijd nog.

Sakarya is een bijzondere stad. Het is met zo'n kwart miljoen inwoners voor Turkse begrippen een niet al te grote plaats. De stad die ook wel bekend staat als Adapazarı heeft een rijke historie en werd voor het eerst genoemd zo'n vierhonderd jaar voor Christus. In die geschiedenis was het onder andere deel van het het Griekse maar ook van het Romeinse rijk. Een deel van de bevolking stamt nog af van houthakkers die een paar eeuwen vanuit de Balkan naar wat nu het huidige Turkije is. Gedurende een tijd drukten ze hun stempel op de regio, maar verlieten deze ook weer na het omkappen van de meeste bossen. Een trieste noot in de geschiedenis, in 1999 kreeg de omgeving het zwaar te verduren tijdens een zware aardbeving die zo'n 18.000 woningen vernielde. Tegenwoordig is de regio populair als een van de grootste hazelnootproducenten ter wereld. Het is, zoals wielrenner Jeroen Meijers al aangaf, een groene omgeving. Dat heeft weer alles te maken met het meer van Sakarya en de gelijknamige rivier die door de omgeving stroomt.

Fietsen in Sakarya

Om dat meer liggen meerdere mooie fietsroutes. En zo komen we op het fietsen. Want fietsen in Turkije staat, zeker met ons kikkerlandje vergeleken, nog in de kinderschoenen. De auto is er duidelijk nog de heilige koe, een auto hebben is status. Dat blijkt wel als je ziet hoeveel tijd het kan kosten om van de ene naar de andere plek van de stad te gaan. Als Nederlander is mijn allereerste gedachte dat de stad een groot probleem heeft. Een probleem dat op te lossen is maar wel een belangrijke verandering vergt. Namelijk het accepteren dat de fiets een geëigend vervoermiddel is en niet een teken van zwakte. Tot nu toe wordt de fiets nog door veel Turken gezien als het vervoermiddel van de armen.

Maar er gloort hoop aan de horizon. In Sakarya wordt hard gewerkt aan die verandering. De gemeente is druk bezig met het aanleggen van fietspaden en dat gaat ver. In de plannen heeft de gemeente het over meer dan 500 kilometer aan fietspaden door de stad. Bij de uitvoering daarvan wordt gekeken naar andere fietsvriendelijke oplossingen van verschillende wereldsteden. Inmiddels heeft de UCI Sakarya uitgeroepen tot officiële fietsstad.

Het Zonnebloem fietspark

In het masterplan om Sakarya om te toveren tot een fietsvriendelijke stad past ook aandacht voor de wielersport. De allereerste editie van de Ronde van Sakarya is één van de initiatieven. Een ander initiatief is het Ayçiçeği Bisiklet Vadisi (zonnebloem fietspark). Dit is een voor iedereen vrij toegankelijke park, buiten het centrum van de stad en staat volledig in het kader van de fiets. Er zijn meerdere uitdagende parcoursen voor mountainbikers en BMX'ers . Voor de racefietser die zich even flink wil uitleven is er een fijne ovalen openluchtwielerbaan, perfect voor een uitdaging met je wielervrienden of om gewoon even lekker verkeersluw rondjes te rijden. En het is nog niet af, binnenkort wordt er begonnen aan de bouw van een echte wielerbaan en de verwachting is dat daar ook baanwedstrijden op gereden gaan worden. Op het park worden ook regelmatig BMX en mountainbikewedstrijden gereden. Afgelopen maand stond het park in het teken van de Mountain Bike Marathon World Championship.

De inspanning van de lokale overheid maakt dat de stad en regio ook openstaan voor fietsers. Zo zijn er inmiddels verschillende zogenaamde 'fietsvriendelijke' hotels. Hotels waar het mogelijk is om je fiets te stallen of een kleine reparatie te doen in de werkplaats. Ze zijn ook voorzien van alles wat nodig is om bij te komen na een inspannende fietsrit, sauna, Turkse baden, zwembad. De hotels bieden fietsroutes aan, verkopen wat kleine onderdelen als reservebanden en energierepen. Je herkent deze hotels aan het officiële groene 'Bisiklet Dostu' (fietsvriendelijk) keurmerk. Zie Wij namen een kijkje in het Seçkin Hotel Spa & Wellness Sakarya, een drie sterren hotel dat wat uit het centrum weg ligt en daarom geschikt is voor fietsers. 

Voor meer informatie over fietsen in Turkije, check 

Sakarya stad en regio:

Sakarya is een typisch Turkse stad, vol bedrijvigheid en leven. Het heeft een gezellig centrum met letterlijk duizenden winkeltjes en restaurantjes, elk met z'n eigen specialiteit. De Turkse ondernemersgeest maakt dat winkelen een waar avontuur is. Zoek je iets specifieks dan is is iedereen bereid om je te helpen. Over de Turkse keuken zijn boeken vol te schrijven, maar het is beter om het maar gewoon te ervaren. Aarzel niet om een klein restaurantje met nauwelijks meer dan twintig zitplekken binnen te lopen. De kans is dat je er heerlijke lokale gerechten voorgeschoteld krijgt. Op de meeste van deze plekken is het niet mogelijk om alcohol te krijgen, probeer eens een echt Turks yoghurtdrankje of een van de, vaak huisgemaakte, sapjes. En vergeet vooral niet om een nagerecht te bestellen, een feest voor de smaakpapillen! Behalve de kleine eettentjes zijn er meer dan genoeg fantastische restaurants. Aan de oever van het meer van Sakarya zijn er tientallen te vinden. Een etentje op deze plekken is een waar feest, neem er de tijd voor en vergeet niet iets moois aan te trekken.

Eten in en rond Sakarya:

Aanrader! Hakiki Rumeli Koftecisi midden in het centrum van Sakarya, de familie die dit restaurant uitbaat maakt al jaren de beroemdste gehaktballen van de stad! Het restaurant serveert een eigen specialiteit Rumeli köfte (gehaktballen) op speciaal geprepareerd brood. Check deze video 

Nog zo'n aanrader! Het Gölevi restaurant bij het meer van Sakarya! Diner met uitzicht, grandioos als de zon ondergaat. Dit restaurant is één van de toppers in de wijde omgeving en heeft een uitgebreide kaart met prachtige gerechten. Wil je helemaal genieten, huur dan een van de lodges bij het restaurant.

Lunch! Köfteci İsmail, aan de rand van het centrum gelegen hedendaags ingericht Köfte (de Turkse gehaktbal) restaurant. Ook weer met een heel eigen stijl. Neem even de tijd om de bedrijvigheid achter de counter te bekijken, het is er een drukte van jewelste.

Istanbul!

Geheime tip! Het Ali Ocakbaşı Karaköy midden in Istanbul! Een verborgen parel, verstopt in een wat oudere handelswijk vlakbij de Galatabrug over de Bosporus. Het restaurant zit op meerdere verdiepingen en heeft een dakterras. Vanaf die plek ligt half Istanbul aan je voeten. De kaart is exclusief en erg lekker. Reken niet op grote porties, maar geniet van de specialiteiten en het uitzicht. Met een lekkere Raki in de hand! Laat je niet afleiden door het wat groezelige doodlopende straatje, loop het halletje links aan het eind binnen en druk op de knop voor de lift. Op de 4e verdieping vind je dit restaurant.

Uitstapje:

Taraklı, dit UNESCO dorpje ligt op zo'n twee uur rijden van Sakarya en is absoluut de moeite waard voor een bezoekje. Het oude centrum voert je terug naar vroeger, de oude houten huizen laten zien hoe het leven vroeger was. Rond het centrale plein zijn winkeltjes waar je nog handgesneden bestek, linnen kleding en huisgemaakte jams kunt kopen. Buiten gebedstijd is de oude moskee ook te bezoeken. Let wel op, de schoenen blijven buiten. Schuin tegenover de moskee zit een klein theehuisje. Je wordt er hartelijk ontvangen door de uitbater. Neem even de tijd voor een glaasje Çay (Turkse thee) of een echte Turkse koffie.

Voor verdere informatie?



Eerder...

Blog Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl