Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Isadore Apparel - kan wielerkleding nog mooier?

Dinsdag 03 maart 2020

Products - Bij de Slowaakse tweelingbroers Martin en Peter Velits stroomt het fietsbloed door de aderen. Niet alleen groeiden ze op in de fietswinkel van hun ouders, hun liefde voor de fiets bracht voor beiden een jarenlange carrière als profrenner. Als ze hun fietsen in de wilgen hangen, Martin in 2016 en Peter een jaar later, besluiten de twee om hun kennis en ervaring te gebruiken om de wereld van goede fietskleding te voorzien. En zo wordt Isadore Apparel geboren, om in de woorden van Peter, "exact het type kleding te produceren dat wij willen dragen."  

Tekst: Erik Jan Jansen

Een bijzonder bedrijf, het richt zich niet op de massa, maar op de individuele fietser. Om hem daarmee "onvergetelijke ervaringen te bezorgen" aldus het bedrijf op hun website. Een bijzonder bedrijf, ook omdat de kleding lokaal gefabriceerd wordt, geen massaproductie in China, maar liefdevol handwerk. Dat doen ze in de fabriek van Makyta in Puchov, ooit een van de grootste textielsteden van Oost-Europa. Een textielstad die net als Enschede en Tilburg in Nederland, de concurrentie van goedkoop geproduceerd textiel in het Verre oosten niet kon weerstaan. Inmiddels draait de fabriek in Puchov weer op volle toeren, niet alleen voor de productie van Isadore, maar ook voor de Parijse modewereld.

Bij de productie van de kleding wordt gebruik gemaakt van textiel dat voldoet aan het Oeko-Tex® label. In de praktijk betekent dat er geen gebruik is gemaakt van schadelijke stoffen (denk aan milieuschadelijke stoffen, zoals zware metalen, schadelijke kleurstoffen en gewasbeschermingsmiddelen) bij het fabriceren van het textiel. Isadore Apparel brengt daarnaast ook nog een ecologisch vriendelijke kledinglijn op de markt, de Alternative selection. Het materiaal van deze kledinglijn is gemaakt van gerecyclede petflessen en hergebruikt lycra.  

Op verzoek van Cyclingonline stelde Isadore een kledingset samen die perfect zou moeten zijn voor het begin van de lente. We gaven ze de omschrijving mee van een typische Hollandse rit, een temperatuur van zo'n 5 tot 10 graden, grijze luchten, natte wegen, af en toe wat spetters regen en een redelijk windje. Na wat overleg kwamen we uit op de waterafstotende ThermoRoubaix Tights,, het Jersey Blue Coral jack, het Olive Oil shirt met lange mouwen, bijpassende sokken, een nekwarmer en natuurlijk, zonder kunnen je niet meer over straat, een kekke koersklak.  

Pakketpost

Ik zit na drie weekenden met Ciara, Dennis en Ellen, de stormen dan, echt te springen om een ritje. Zeker als halverwege het huwelijk van Dennis en Ellen een pakketbezorger de doos vol moois uit Slowakije achter de deur schuift. Isadore Apparel heeft flink 'haar' best gedaan om de kleding aantrekkelijk te verpakken en ik moet me wel even inhouden om de dozen niet meteen aan stukken te scheuren om zo bij de fietskleding te komen. Er moet natuurlijk eerst wel een mooie foto van het geheel gemaakt worden. Als dat achter de rug is pak ik de dozen met de kleding voorzichtig uit en ben meteen enthousiast. De kleding ziet er prachtig uit, nog beter dan op de site. Wat meteen opvalt is dat het echt met liefde is gemaakt en ingepakt. De touwtjes van de papieren labels zijn handgeknoopt en in elke doos zit een ansichtkaart met een bemoedigende boodschap.

Tot op de naad ontleed

Ik heb, bij een eerder bezoek aan een Italiaanse wielerkledingfabriek, het een en ander opgestoken over het aan elkaar zetten van textiel en rits meteen het shirt met lange mouwen open. Om maar met die rits te beginnen, veel fabrikanten besteden maar weinig aandacht aan de inzet van dit ontzettend belangrijke onderdeel. Isadore heeft gekozen voor een kunststof rits met metalen sluiting die makkelijk insteekt. De rits zit ook goed vast, met een dubbele draad, waarvan een zelfs verborgen. Dat gaat niet snel kapot dus. Verder is de rits mooi weggewerkt in de trui, aan de rechterzijde beschermt een flap stof van ongeveer 2 centimeter de onderliggende kleding tegen het beschadigen van je wielershirt. De flap houdt tegelijkertijd ook kou buiten die door de rits kan binnendringen.

Dan de naden, belangrijk, ten slotte wil je niet dat je shirt tijdens het fietsen en wassen langzaam uit elkaar valt. Eerlijk gezegd, een goede afwerking van de naden is ook iets waar (fiets)kledingfabrikanten nog wel eens op willen bezuinigen. Wie kijkt er tenslotte naar de binnenkant van een shirt of jas? Isadore Apparel neemt die tijd en moeite wel, dat is duidelijk. Niet alleen eindigen alle naden onder een overliggend stuk stof, zodat het loslaten van het laatste draadje verhinderd wordt, maar de aaneengenaaide stof is keurig afgesneden en met een zigzag steek vastgezet.

Verder valt op dat er veel aan details en levensduur is gedacht. Zo zijn de achterzakken met een extra stevig randje verstevigd aan de bovenkant en zit er aan de binnenkant een extra versteviging die voorkomt dat de naden van de middelste achterzak uitscheuren. En dat is natuurlijk belangrijk als je  gedurende langere tijd met volgepropte achterzakken rondfietst, deze aanhechtpunten zijn de plekken waar de meeste spanning opstaat. De rechter zak heeft nog een apart, vocht afstotend, subtiel afgewerkt zakje met rits. In dit zakje kun je je waardevolle spullen bewaren, een handvol kleingeld of een sleutel.

De trui heeft links op de borst nog een extra vakje aan de binnenkant. Hier wordt het profverleden van de Velits broers zichtbaar, je kunt in het vakje de koersradio kwijt, maar natuurlijk ook een muziekspeler. In de jas zitten nog twee kleine lusjes waar het snoer van de koptelefoon doorheen kan naar de kraag toe. De zij- en onderkanten van de trui zijn afgewerkt met een elastisch stuk siliconenstof met daarop de naam van het bedrijf. Dat laatste zorgt ervoor dat de trui tijdens het fietsen niet opstroopt van achteren. Tot slot valt het duidelijk leesbare waslabel aan de binnenkant op. Het zit niet weggewerkt in de kraag, maar aan de achterkant op de plek waar de linkerzak zit.  

Dan tot slot, het gebruikte materiaal. Isadore Apparel heeft ervoor gekozen om het grootste deel van de collectie gebruik te maken van een Merinowol. Deze wol komt van het Merino schaap, een soort die al honderden jaren gehouden wordt in het gebergte van Nieuw-Zeeland. Het bijzondere aan deze schapen is, dat ze te maken hebben met zowel extreme koude als dito warmte en daardoor een soort van ademende en beschermende lichaamsbeharing ontwikkelden. Deze wol is uiterst geschikt voor gebruik in sportkleding, het houdt de gebruiker in de winter warm en in de zomer koel. Isadore ontwikkelde een speciale blend (53 % polyester, 44 % merino wol 3 % lycra) voor hun kleding. Het eindproduct is een super zachte stof, die zonder irritatie op de blote huid te dragen is. Volgens het bedrijf is de stof ook nog eens vlambestendig en houdt het geen vieze luchtjes vast. Belangrijk is ook de duurzaamheid van de stof, het feit dat het herbruikbaar en biologisch afbreekbaar is én tot slot op een ethische manier lokaal groeide.

Alles wat ik hierboven schrijf gaat ook op voor het "Long sleeve shield jersey blue coral" jack. Dit jack heeft echter geen apart binnenzakje voor je MP3-speler. Het is wel voorzien van een ander opvallend iets, een dunne laag met winddichte stof aan de voorkant. Precies daar waar het deel van het bovenlichaam zit dat het meest uitsteekt op de fiets. er is ook gedacht aan een ander stuk dat uitsteekt, de elleboog. Ook op de mouwen zit precies op die plek een patch. Drie gestikte rondjes en een zak die is versierd met de winddichte stof met daarop de naam Isadore in reflecterend materiaal, maken de achterkant tot een aantrekkelijk geheel. Zowel de trui als het jack zijn gemaakt van hetzelfde type stof.

De eerste rit

En dan is het zoveel, Storm Ellen is maandagochtend vroeg gaan liggen. De weerapps geven aan dat het zeker nog zo'n anderhalf uur droog blijft. Ik aarzel geen seconde en sta even later in vol ornaat klaar voor een testrondje. Als basis trek ik een lenteshirtje van Megmeister aan (daar later nog meer over) met zowel het shirt als jack eroverheen. Om te checken hoe de sokken zich houden in de kou, de thermometer geeft aan dat het net iets onder de 3 graden Celsius is, laat ik overschoenen achterwege. Op mijn hoofd gaat de 'climbers' cap en het geheel wordt afgemaakt met de  lange 'Roubaix' broek.

Als ik de eerste meters trap vraag ik me af of de broek warm genoeg is voor de heersende temperatuur, het voelt frisjes aan de benen. Na een paar minuten wordt duidelijk dat ik me iets te vroeg zorgen maakte, als de benen wat opgewarmd zijn door de inspanning blijft de warmte comfortabel hangen. Datzelfde doet de combi van shirt en jack. Gewend aan softshell-jacks in de winter heb ik geen idee wat ik kan verwachten van de Merinowol. Het wordt al snel duidelijk dat ik me over kou geen zorgen hoef te maken. Sterker nog, als ik op een klinkerweg even flink aanzet is het bijna te warm.

Ik maak meerdere stops onderweg. Op die manier kan ik niet alleen wat video of foto's schieten maar ook ondervinden hoe de kleding zich houdt als je bijvoorbeeld stil komt te staan door een lekke band. Bij een softshell-jack koel je in zo'n situatie vaak af, door de verdamping van zweet bijvoorbeeld. Eenmaal op de fiets gezeten krijg je het soms nooit meer lekker warm. Daar heb ik geen last van, de ademende Merinowol voert transpiratie af maar houdt de warmte vast. Uiteindelijk maak ik zo'n 50 kilometer en ben net thuis als het stevig begint te regenen. Voordat ik onder de douche spring ruik ik even stevig aan de kleding, maar ik ruik helemaal niets. Nice!

Thermoroubaix tights

Alleen de naam al doet verlangen naar het wielervoorjaar. Op zich is er weinig vernieuwend aan deze broek, het is een standaard winterfietsbroek zoals elk merk wel in de catalogus heeft staan. Een uitstekende broek die bestaat uit een lycra buitenkant en aan de binnenkant is afgewerkt met zacht fleece. Deze combi houdt je benen lekker warm tijdens warme ritten. Een brede lus die onder de voet gaat zorgt ervoor dat de pijpen tijdens het fietsen niet opkruipen. Zo'n lus wordt door meerdere fabrikanten gebuikt, maar is niet altijd zo comfortabel als deze. De zeem van de broek wordt geleverd door het Italiaanse TMF, een in 1984 opgericht familiebedrijf dat een groot deel van het wielerpeloton voorziet van een goede padding. 

De stof van de broek is behandeld met een DWR behandeling (Durable water repellent) oftewel een duurzaam waterafstotende coating die er tijdens de fabricage aan toe wordt gevoegd. Deze coating voorkomt dat waterdruppels te snel door de stof worden opgenomen zonder dat de ademende kwaliteit van de stof verloren gaat. De meeste van deze DWR coatings bevatten schadelijke PFC's maar Isadore zegt een PFC-vrije variant te gebruiken. 

Een uitstekende broek om als standaard winterfietsbroek in de kast te hebben liggen. De broek kost 170 euro. 

Link

Shield Jersey Blue Coral

Zie voor de details hierboven. Innovatief en en een topper qua design. De opzetstukken voorkomen dat de wind doordringt op de meest kwetsbare plekken van het bovenlichaam. Ondanks dat het geen 'dikke' jas is, is het wel een perfecte jas voor de drie koudere seizoenen. Ik heb verschillende combinaties geprobeerd en bleef steeds precies warm genoeg. Dat betekent dat je het met veel inspanning niet snel te warm krijgt, maar dat je precies comfortabel bent. In deze tijden, met temperaturen van rond de 5 graden is een goede winter baselayer het enige dat je nodig hebt. De jas is niet waterafstotend, maar met een beetje regen wordt je niet drijfnat. Dat komt ook omdat overbodige lichaamswarmte door de stof kan ontsnappen, het doet vocht al snel verdampen. In de winter trek je onder je Shield Jersey het hieronder staande shirt met lange mouwen over de baselayer (ik gebruikte on der andere het Megmeister wintershirt en het Spatz Gear 'Bazez" wintershirt) en je bent helemaal warm. 

Vijf sterren, absolute aanrader! En met een prijs van 175 euro zeker niet duur. Ook verkrijgbaar in zwart en in grijsblauw met gebroken wit.

Link

Long Sleeve Jersey Olive Oil

Zoals eerder al beschreven een prachtig product van mooie kwaliteit. Met een rits die in de hele lengte open kan, is dit shirt ook te gebruiken als jack. Wat moet ik er nog meer over zeggen, een topper. Prijs 145 euro. Ook verkrijgbaar in hippe tinten grijs, oranje, geel, paars en groen en standaard zwart.

Link

Echelon Socks Golden Oak

Een simpele lichtgewicht 'performance' sok met een goede pasvorm in een hippe kleur. Voor als overschoenen niet nodig zijn. Want waarom zou je een mooie sok dragen als niemand 'm ziet? 22 euro per paar, Isadore biedt korting als je meer dan 1 paar koopt. 

Link

 

Merino Performance Neck Warmer

Vergeet de standaard Buff, of je nou een echte of een Chinese kopie gebruikt. Ik heb een la vol maar deze nek warmer van merinowol is veel beter en warmer. En stijlvol genoeg om ook naast het fietsen te dragen. We maken er verder geen woorden aan vuil. Nou een paar dan, voor 25 euro heb je een warme nek. Punt.

Link

Climber's Cap Vrsic

De Velitsbroertjes hebben uit hun tijd als profrenner één belangrijk aspect onthouden. Een goede koersklak, race-pet of casquette wordt gemaakt in Italië. En dus komt deze door Martin Velits ontworpen klak ook gewoon uit het land van de pasta en pizza. Voor 19 euro heb je een perfect zittende cap. 

Link

 

Conclusie:

De broertjes Velits hebben, vanuit hun jarenlange ervaring, een mooi merk op de markt gezet. Mooi, want de kleding is bijzonder stijlvol. Mocht je het aanschaffen, wen er dan maar aan (en ja, dat is mij verschillende keren overkomen) dat willekeurige voorbijgangers opmerken dat je echt mooie kleding aanhebt. Leuk en terecht, de materialen waarvan de kleding gemaakt is, net als de afwerking, echt super. De geteste kleding is, in wisselende samenstelling, de perfecte set voor de drie seizoenen met slecht en/of koud weer. De broek is tot tegen de 15 graden een comfortabele keuze voor warme benen, zowel shirt als jack kunnen los van elkaar

Echt goedkoop is de kledinglijn van Isadore niet, de kleding zit qua prijs aan de 'high-end' kant van de markt. Toch zou dat je niet tegen moeten houden. Voor dat geld krijg je niet alleen kwalitatief uitstekende kleding waar je zonder moeite jaren in kunt rondfietsen, je krijgt er ook nog eens een 'crash' garantie bij. Dat laatste is bijzonder, maar het is echt zo, beschadigt je jas of broek bij een valpartij of het je het zo afgedragen dat het er niet meer uitziet, dan biedt Isadore een (mogelijk gratis) reparatieservice aan. Mocht je kapotte kleding niet meer te repareren zijn, dan biedt Isadore je 50% korting aan op een nieuw shirt of broek!

Alles bij elkaar genomen, de achtergrond en het verhaal van het merk, de kwaliteit en de styling, maken dat ik Isadore een dikke 10 geef.

 



Eerder...

Products Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl