Rasmussen laat rechtszaal schudden op grondvesten
Donderdag 07 maart 2013
Nieuws - Michael Rasmussen heeft in zijn beroepszaak tegen Rabobank een flink boekje opengedaan over de praktijken bij de wielerploeg. De Deen, die zijn ontslag van 2007 aanvecht, vertelde in detail wie wat wist van zijn dopinggebruik. ‘In de Tour van 2007 werd er om de dag dynepo toegediend door de ploegarts.’De afspraak was dat er tijdens de Tour van 2007 twee bloedtransfusies zouden plaatsvinden, maar volgens Rasmussen kreeg hij in juni dat jaar te horen dat de ploeg toch geen bloedzakken in de Tour wilde. “Heel vreemd want tijdens de Giro van dat jaar heb ik ze ook gekregen. Maar EPO was geen probleem die Tour. Er werd dynepo in de bus bewaard. Dat werd om de dag ingebracht door Van Mantgem” In 2006 vond er wel een bloedtransfusie plaats tijdens de Tour. "Eerder dat jaar was afgesproken dat Denis Menchov, Michael Boogerd en ik twee transfusies zouden krijgen, maar we reden zo goed die Tour dat de ploegleiding de tweede verbood. Ze waren bang dat het verdacht werd.”
De Rooij: 'niet bekend met doping'
Theo de Rooij, vandaag ook opnieuw getuige, ontkent dat hij iets weet van dopinggebruik binnen de ploeg. “Ik ben daar niet mee bekend. Ik heb altijd vertrouwen gehad in onze artsen. In de relatie tussen renner en arts heb ik nooit willen staan. Ik ging ervan uit dat de artsen de rode vlag zouden uitsteken als er bepaalde zaken niet zouden kloppen.”
Van Mantgem: 'Ik wist dat er doping werd gebruikt'
Jean-Paul van Mantgem, ploegarts in 2007, bekende wel dat hij wist dat er dingen binnen de ploeg speelden met doping. “Maar dat waren individuele gevallen. Daar wil ik niets over zeggen. Ik beroep me op mijn beroepsgeheim.” Van Mantgem vertelde ook dat de ploegleiding op de hoogte was van het feit dat Rasmussen loog over zijn verblijfplaats in de Tour. “Ze wisten allemaal dat hij niet was waar hij zei dat hij was: UCI, ASO, Leinders, De Rooij.” De Rooij ontkent dat: “Wij dachten dat Rasmussen administratief slordig was, maar ik was er wel van overtuigd dat hij in Mexico trainde.”
Dat laatste is waar het deze zaak eigenlijk omgaat. Wist de leiding van Rabobank dat Rasmussen loog over zijn verblijfplaats? Zo ja, stelt kamp Rasmussen, dan is hij onterecht op staande voet ontslagen en wil hij daarvoor vergoed worden. Hij eist 5,7 miljoen euro, Rabobank wil hem niets geven. Uitspraak volgt voor 25 juni.
Eerder...
- Veel wielrenners in race voor sportprijzen NOC*NSF
- Van der Poel en Vos wielrenner van 2024
- Del Grosso is achtste bij het WK beloften
- Christian Kos ploegleider bij SD Worx
- Wielerprofs niet meer welkom op WK Beloften
- Ruud Nagengast naar VolkerWessels
- Overlijden Muriel Furrer overschaduwt 'versoberd' WK
- Remijn naar brons op WK junioren 'Mooie afsluiter'
- Toekomst Cup krijgt Grande Finale op Watersley
- Nederland wint Team Relay voor junioren op EK
- Wessel Mouris naar brons op EK en proftoekomst
- Mouris naar Europese titel tijdrijden junioren
- Fee Knaven bezorgt oranje eerste EK-medaille
- Starttijden EK Tijdrijden Hasselt bekend
- Najaarseditie L & M Workwear Omloop van Noord-West Overijssel afgelast
- Van der Poel en Wiebes voeren EK-selectie aan
- Programma EK Wielrennen Hasselt
- Starttijden tijdritten Olympische Spelen Parijs
- Programma Olympische Spelen Parijs Wielrennen
- Ronde van Ochten gaat niet door
- Met Drenthe valt er een nieuwe klassieker van de kaart
- Ronde van Drenthe gaat van de kalender
- Team dsm-firmenich PostNL zet stap in duurzaamheid
- Nederlandse wielerequipe buiten olympisch dorp
- Mouris wint tijdrit, Kristensen de Acht van Bladel