Van der Wolf en Dekker geloven in APB Team
Dinsdag 27 februari 2018
Women - Rosalie van der Wolf is één van de zes gelukkige wielermeiden, die het zojuist in gang geschoten wielerseizoen in actie komen voor het APB Junior Women Development Team Supported by Team Sky. Initiatiefnemer van dit grootse project is Servais Knaven, onder meer winnaar van Parijs-Roubaix 2001 en sinds 2011 ploegleider van Team Sky. Kelvin Dekker is ploegleider van dit team.Tekst: Dan Rolandus; Foto: Julia Zwaan
"Omdat Cyclingteam Flakkee geen junioren heeft, was ik eigenlijk op zoek naar een nieuw wielerteam, totdat ik een berichtje kreeg met de vraag of ik voor het APB Junior Women Development Team wilde uitkomen" zegt Rosalie van der Wolf met trots blij te zijn met de uitverkiezing om zich bij deze professioneel geleidde juniorenequipe voor vrouwen verder te kunnen ontwikkelen. "Ik zit nog maar aan het begin van mijn wielercarrière, dus had ik nooit verwacht dat ik een kans in deze mooie ploeg zou krijgen. Alles rondom de ploeg is supergoed geregeld. Er zijn zes meiden gevraagd en daar ben ik er één van. We rijden een divers programma en zijn vorige week teruggekeerd van een trainingsstage op Mallorca. We waren allemaal ondergebracht in een mooie woning, heel gaaf." De vierdejaars HAVO scholiere aan het RGO in Middelharnis krijgt alle medewerking om haar sport in combinatie met haar studie te combineren. "Ik doe mijn best op school, behaal goede cijfers, maar je moet wel plannen. Door de sport krijg je veel discipline om de studie samen te laten gaan met het wielrennen."
Kelvin Dekker
Het APB Junior Women Development Team is in het leven geroepen om het niveauverschil met de overstap van junioren naar elite-vrouwen kleiner te maken, de doorstroming met een professionele opleiding gestroomlijnder te laten verlopen. "Servais Knaven is de initiatiefnemer van dit team" laat ploegleider Kelvin Dekker, weten. "Servais liep al een paar jaar rond met het idee om een opleidingsteam voor junior-vrouwen in het leven te roepen en in 2019 waarschijnlijk ook met een belofteteam onder 23 te komen. Dit om eerst het gat van de junioren naar de senioren kleiner te maken en de vrouwen vervolgens verder te begeleiden naar het WorldTour-niveau. Servais Knaven legde zijn plannen neer bij Sky en deze vonden het een interessant project om het te ondersteunen. Sky geeft ook een bepaalde uitstraling. Behalve met inhoudelijke steun qua voeding en materiaal helpen zij ons met kennis en dat is voor ons als begeleiders heel belangrijk en prettig." Naast het junioren-vrouwenteam heeft hij het plan om in de toekomst ook een belofteteam voor vrouwen (o23) op te starten. Nu is het zo dat de talenten bij een WorldTour-ploeg eigenlijk gelijk voor de leeuwen worden gegooid. Nogmaals, de overstap van junioren naar de senioren moet gewoon kleiner worden. Het hangt af van de sponsoren, maar het o-23 team voor vrouwen zou de eerste ploeg ter wereld zijn, die op clubniveau zou uitkomen. De meiden doen dan enerzijds mee voor de clubcompetitie en aan de andere kant kunnen zij onder de vlag van een vereniging aantikken in UCI-wedstrijden. Rijden op zowel een lager als een hoger niveau. Zo kun je de meiden langzaam begeleiden naar een WorldTour niveau."
Doorgelicht
De zoon van viervoudig etappewinnaar in de Tour Erik Dekker, looft zijn rensters. "We hebben een geweldig trainingskamp op Mallorca gehad en er is goed getraind. Rosalie is als eerstejaars de jongste in het team. Zij is het grote voorbeeld hoe we rensters voor de ploeg proberen te selecteren. We hebben bij Rosalie niet gelet op haar uitslagen, maar hebben gezien dat er heel veel koersdrang bij haar inzit en dat zij heel diep kan gaan. Ik heb Rosalie in actie gezien op het NK-derny, waar zij derde is geworden, maar ook op de trainingen maakte zij een sterke indruk. Zij heeft flinke stappen gemaakt en het is aan ons om er proberen uit te halen wat er inzit, en dat gaat lukken. Rosalie heeft de power om de zware wedstrijden en het korte klimwerk goed aan te kunnen. Rozemarijn Ammerlaan kan in de nationale koersen moeilijk haar ei kwijt, maar zij kan heel goed omhoog. Rozemarijn zal zich in de zwaardere wedstrijden ontplooien. Bovendien heeft zij een goede tijdrit in de benen. Cathalijne Hoolwerf heeft genoeg talent in zich om dat te ontwikkelen. Zij kan niet alleen hard rijden, maar kan het als sprinster ook nog afmaken. Cathalijne is vorig jaar gevallen, maar ik had haar daarvoor al bezig gezien, reed ook goede uitslagen. Zij is goed bezig, heeft ook een geweldige instelling. Britt Knaven heeft het wielrennen van haar vader met de paplepel ingegoten gekregen. Zij heeft zich als tijdrijdster bij zowel de nieuwelingen als de junioren bewezen. Alleen die trui ontbreekt nog om haar schouders. We gaan er dit seizoen opnieuw voor. Britt kan ook in de wegwedstrijden toppresteren. Tijdrijden is daarbij de basis om uit te groeien tot een goede wielrenster. Sylvie Swinkels werd onlangs nog tweede op het NK-veldrijden voor junior-vrouwen. Zij zat ook nog in de nationale selectie. Silvie kan goed tijdrijden en mentaal zit er een goede kop op, een meid van niet zeuren, maar rijden. Zij kan ook goed omhoog. Het veldrijden gaat bij haar voortvarend, nu gaan we kijken wat er ook nog te halen is op de weg. Ingrit Verhoeff heeft een heel goede sprint in de benen. Zij werd als nieuwelinge derde op het NK. Ingrit fiets bij velen onder de radar, maar met gemotiveerde mensen om haar heen is er veel meer uit te halen. Haar sprint is haar wapen, zie je ook in de uitslagen, louter top-10. We gaan proberen haar in grote wedstrijden naar voren te brengen en zien dan wel hoe zij zich aan het front zal ontwikkelen."
Omloop Strijen
De eerste afspraak voor Rosalie van der Wolf en haar ploeggenoten is op zaterdag 10 maart wanneer de Omloop van Strijen voor juniorvrouwen op de agenda staat. "We rijden een week later de Piccolo Trofeo Binda, een mooie koers in Italië. We rijden naast de clubcompetitie verder een internationaal programma. Ik mag als eerstejaars junior niet meedoen aan de gecombineerde wedstrijden met de elite-vrouwen, zoals de Volta Classic. De Tour de ALS naar de top van de Mont-Ventoux vind ik een mooie uitdaging. Heel mooi en ook nog voor een goed doel. Een dag eerder gaan we eerst nog een deel van het parkoers van de Ronde van Vlaanderen verkennen. Van daaruit reizen we meteen door naar Frankrijk."
Trainingsbeest
Rosalie van der Wolf, die met vader Michael (oud-prof) en haar talentrijke zusje Babette uit een echt wielergezin komt, is een echt trainingsbeest. "Ik trainde bij Ahoy twee avonden per week, maar toen ik wat ouder werd ben ik op het eiland (Goeree Overflakkee, DR) gaan trainen", gaat de 16-jarige renster van voorheen De Hoekse Renners, RWC Ahoy en Cyclingteam Flakkee verder. "Ik heb veel geleerd van mijn vader, maar nu is Marco Aerts mijn trainer. Naast de trainingsschema’s houdt hij de ontwikkeling goed in gaten, welke invloed de trainingen op jouw lichaam hebben, voeding. De begeleiding geeft mij een gevoel dat je volledig met topsport bezig bent." De inwoonster van Oude Tonge is er nog niet helemaal achter waar haar specifieke kwaliteiten liggen. "Ik houd van harde koersen en, zoals in Wallonië, van de op en af koersen. Ik heb op Mallorca gemerkt dat ik in de zware trainingsritten goed mee kan. Ik leer als eerstejaars ook veel van de meiden, die verder allen tweedejaars zijn. Als eerstejaars is het best pittig, maar je wordt er alleen maar sterker van. Het belangrijkste is dat ik in dit team kan doorgroeien. Door competitie te rijden met de elitevrouwen en veel te trainen hoop ik de kloof van junior naar de elites te verkleinen." Het APB Junior Women Development Team Supported by Team Sky met verder de rensters Rozemarijn Ammerlaan, Cathalijne Hoolwerf, Britt Knaven, Sylvie Swinkels en Ingrit Verhoeff staat op zaterdag 10 maart aan de start in de 17e Omloop van Strijen voor junior-vrouwen. "Ik heb de laatste week veel getraind op snelheid" sluit Rosalie van der Wolf af. "Ik ben eerstejaars, dus zal ik waar nodig in dienst rijden van het team. Bij weinig wind zullen we er vol voor gaan om Cathalijne Hoolwerf of Ingrit Verhoeff voor de eindsprint af te zetten en bij een ontsnapping van één van de ploeggenoten willen we haar graag van voren houden. Ik hoop me intussen te blijven ontwikkelen."De 21-jarige Kelvin Dekker heeft besloten zijn eigen wielercarrière ten gunste van de vrouwen-equipe op een laag pitje te zetten. "Ik voelde zelf aan dat het geen top zou worden. Dan kun wel zeven dagen per week 24 uur bezig zijn, maar dan nog ging het dat niet worden. Wielrennen is mijn ding. Ik probeer me nu te ontdekken in het ploegleiderschap, me daarin verder te ontwikkelen en het plezier er uit te halen. De meiden kunnen niet wachten op de start van de eerste wedstrijd, ik ook niet."
Begeleiding: Servais Knaven (manager), Kelvin Dekker (ploegleider), Marco Aerts (trainer), Tjeerd Mijzen (mental coach), Floris van den Broek (mechanieker), Maartje van Gestel (soigneur), Christophe Sutin (socialmedia/pr), Julia Zwaan (fotograaf), Johnny Deckx (chauffeur).
Eerder...
- Fokker Slag om Woensdrecht krijgt vrouwenwedstrijd
- Kwartet verlengt bij VolkerWessels
- Maud Rijnbeek naar VolkerWessels
- Eline Jansen blijft bij VolkerWessels koersen
- Maaike Boogaard rijdt twee jaar bij VolkerWessels
- Laurens ten Dam wordt bondscoach vrouwen
- Geen veldritten voor Van Anrooij na operatie
- Fee Knaven naar opleidingsteam UAE
- Souren drie jaar langer bij VolkerWessels
- Baks en Van Hout vinden onderdak bij Proximus
- Vollering voor twee seizoenen bij FDJ-Suez
- Buurman en Del Grosso ploegleider NXTG
- Lonneke Uneken naar VolkerWessels
- Blaak plakt er nog één jaar aan vast
- Van der Wolf naar EF-Oatly-Cannondale
- Sofie van Rooijen maakt stap naar Team UAE
- Lach voorkomt nieuwe Nederlandse zege in China
- De Zoete is nu tweede in China
- De Zoete naar de winst in Chongming Island
- Kopecky wint voor tweede jaar op rij Simac Ladies Tour
- Pluimers langer bij AG-Soudal
- Korevaar, Ton en Smulders blijven bij Jayco-AlUla
- Wiebes wint haar derde in Simac Ladies Tour
- Fem van Empel wint in Beringen
- Kopgroep houdt stand in Simac Ladies Tour: Guarischi wint